Please select your page

ОД СНА ДО ЈАВЕ – ДРУГИ ВЕК

Посета Музеју ВојводинеНакон научно-стручне конференције под називом „Право на достојанство“ коју је Покрајински заштитник грађана – омбудсман организовао у петак, покрајински омбудсман Зоран Павловић и учесници конференције посетили су Музеј Војводине и обишли поставке у оквиру Музеја присаједињења 1918.

Изложба „Од сна до јаве, присаједињење Војводине Србији 2018“ приказује Велику народну скупштину која се одржала у Новом Саду 1918. године. Посебну пажњу покрајинског заштитника грађана и других учесника и учесница конференције привукла је збирка уметничких предмета која садржи портрете седам жена које су изабране да буду посланице на Великој народној скупштини. Наиме, када су 1918. године на територији Бачке, Баната и Барање бирани делегати за Велику народну скупштину у Новом Саду, на којој су те области присаједињене Краљевини Србији, право да бирају и да буду биране, први пут у историји Европе, добиле су и жене. Њих седам – Милица Томић, Мара Малагурски, Анастасија Манојловић, Марија Јовановић, Олга Станковић, Катица Рајчић и Манда Сударевић – као изабране делегаткиње присуствовале су Великој народној скупштини у узеле активно учешће у њеном раду. На овај начин оне су дале свој, веома значајан, допринос у изградњи друштва једнаких политичких могућности за жене и мушкарце, а стална музејска поставка портрета ових знаменитих жена служи као сведочанство њиховој историјској улози и постављању темеља родној равноправности.

Сто година након овог историјског догађаја, у републичком парламенту Србије седи 40% жена – ове године је унапређен систем изборних квота усвајањем измена изборних закона којима се прописује да се на листама за парламентарне и локалне изборе мора наћи 40% мање заступљеног пола. Осим повећаног броја жена у парламенту, биланс родне равноправности у извршној власти је достигао историјски максимум - нова Влада Србије, која поново има жену на челу, има највећи број жена на министарским местима од почетка вишестраначја.

Поводом стогодишњице одржавања Велике народне скупштине 2018. године, Покрајински омбудсман је, желећи да понуди слику учешћа жена у јавном и политичком животу Војводине и њихову улогу у развоју парламентаризма, приредио монографску публикацију  „Жене у парламентарном животу Војводине 1918 – 2018”.