Please select your page

Представници Амбасаде Шведске на састанку са Покрајинским заштитником грађана - омбудсманом

Представници Амбасаде Шведске у Покрајинском омбудсмануДанас је у просторијама Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана одржан састанак на ком је договорена сарадња институције са Амбасадом Шведске у Србији. Састанку су, уз покрајинског заштитника грађана – омбудсмана проф. др Зорана Павловића, присуствовали заменик за заштиту права детета Милан Дакић и саветница у Покрајинском заштитнику грађана Светлана Нешић Бајго и представници Амбасаде  Шведске: саветник – министар, заменик шефа мисије Јоацхим Wеарн,  координаторка за комуникације и јавну дипломатију Славица Марковић-Сандић и асистенткиња за административна питања Светлана Тот.

На састанку је било речи о активностима ових двеју институција у области заштите права детета и могућностима за даљу заједничку сарадњу на унапређењу положаја и заштите права детета, посебно у области заштите деце од свих облика насиља, злостављања и занемаривања.

Повод за сарадњу, између осталог, је обележавање 75 година од како је шведска списатељица Астрид Линдгрен створила лик Пипи Дуге Чарапе са којом се друже генерације деце. Уједно, Астрид Линдгрен је у свом говору Никад насиље који је у Франкфурту одржала 1978. године приликом преузимања награде за мир, указала на то да је немогуће градити ненасилно друштво ако се деца васпитавају насилним методама. Годину дана касније, Шведска је била прва држава у свету која је законом забранила телесно кажњавање деце.

Будући да је тема забране телесног кажњавања деце у нашој земљи и даље контраверзна у јавности, наредне активности у сарадњи са Амбасадом Шведске, омогућиће родитељима и стручњацима да се ближе упознају са искуствима Шведске након више од тридесет година од забране телесног кажњавања деце у свим областима друштвеног живота, као и са најновијим научним сазнањима у области развоја детета и праксама одгоја и васпитања без физичког и других видова кажњавања деце. Покрајински заштитник грађана – омбудсман на овај начин наставља са активностима које промовишу и обезбеђују подршку родитељима и породицама за квалитетно, подстицајно родитељство и бригу о целовитом развоју детета.