Please select your page

Омбудсман у посети геронтолошком центру у Руми

Покрајински омбудсман у посети геронтолошком центру у РумиДана 25. фебруара 2020. године Анико Ширкова и Снежана Кнежевић, заменице покрајинског заштитника грађана заједно са сарадницима посетиле су Геронтолошки центар „Срем“ у Руми. Циљ ове посете је био упознавање са радом центра и могућностима за унапређење његовог рада.

У разговору са замеником директора, психолошкињом и главном медицинском сестром представницима Омбудсмана је предочено да  се корисници Дома разврставају у четири категорије, по принципу неопходног степена подршке. У први степен подршке разврставају се лица која су у потпуности зависна од туђе неге (непокретна и лица са одређеним менталним оштећенима), у  други степен  подршке разврставају се лица која захтевају негу, али имају очувано ментално здравље, трећи степен обухвата лица којима је потребна мала подршка (нпр. приликом купања), док су четвртим степеном обухваћена лица која су у потпуности самостална, а таквих је у овом центру најмање. Центар није намењен за смештај душевно оболелих лица и у њему се, тренутно, налази само једно лице лишено пословне способности.

Центар има уговор са Републичким фондом за здравствено  осигурање и у њему је тренутно  запослено укупно 20 здравствених радника међу којима су и два лекара опште праксе. У оквиру центра постоје четири амбуланте, болничко одељење, организована физикална терапија, а  поседује и једно санитетско возило. Центар пружа и услуге психијатра и лекара физикалне медицине, али на отежан начин, пошто  Дом здравља у Руми више нема свог психијатра. Услуге центар тренутно користи 290 корисника, 45 лица се налази на листи чекања.  Број запослених се смањује због одласка на рад у иностранство, али и одласка у пензију, а не дозвољава се чак ни запошљавање ради замене.  Укупан број запослених у центру је за трећину мањи од потребног броја (130). раније је центар радно ангажовао 34 неговатељице,  а сада их је само 27 које, поред свог, обављају и послове хигијеничарки и вешерки.

Корисници услуга су, углавном, становници Срема, мада их има и из Београда и Новог Сада. Старосна структура је око 82-84 године и у центру борави више жена, него мушакараца.

Реконструкцију Центра помогло је Министарство здравља, Републича дирекција за капитална улагања, покрајинска влада, а део средстава обезбедио је и сам центар. Велику помоћ у раду медицинског особља представљали би болнички кревети на електро-моторни погон, чија је набавка тренутно у току.

У оквиру Центра организована је радна терапија, а друштвене активности у њему су веома разнолике. Четири пута у току године се  организују екскурзије, а врло често се у тим приликама посећују и други домови.  Радна терапија је од великог значаја, јер убрзава опоравак корисника центра  и ствара  осећај припадности. У оквиру центра постоји и библиотека, као и црква у којој сваког првог понедељка у месецу богослужи православни свештеник, док се служење католичког свештеника организује према потреби.

Геронтолошки центар је изузетно добро опремљен - објект А садржи гарсоњере и четири једнокреветне собе, а објекат Ц располаже са двокреветним собама. Лица која су у потпуности зависна од туђе неге смештају се у четворокреветне собе, док у болничком одељењу постоје  шестокреветне собе.

Из разговора са корисницима услуга представници покрајинског омбудсмана су стекли утисак да су да су корисници центра веома задовољни са квалитетом услуга, љубазношћу и предусретљивошћу лекара, те да Центар сматрају својим другим домом.

Покрајински омбудсман у посети геронтолошком центру у Руми