Please select your page

Зашто је родна равноправност наша тема?

Зашто је родна равноправност наша тема - предавање за ученике и ученицеПокрајински заштитник грађана - омбудсман организовао је јуче, у оквиру кампање „16 дана активизма у борби против насиља над женама“ предавање за ученике и ученице  средњошколског  дома „Бранково коло“ у Новом Саду, на тему „Зашто је родна равноправност наша тема?“.

Пре почетка предавања ученицима и ученицама обратили су се испред Покрајинског омбудсмана заменица за равноправност полова, Снежана Кнежевић и заменик за права детета, Милан Дакић.

Заменица за равноправност полова је упознала присутне ученике/це са међународном кампањом „16 дана активизма у борби против насиља над женама“ чији је циљ скретање пажње јавности на проблем насиља над женама и девојчицама широм света, које представља један од најтежих облика кршења људских права. Она је нагласила да жене и мушкарци треба да буду равноправни и да нико не треба да буде ни јачи, ни слабији пол, као и да,  иако жене и мушкарци нису  једнаки, морамо да изградимо друштво у којем ћемо бити равноправни.

Заменик за права детета је, уочи 10. децембра - Међународног дана људских права, истакао значај развијања емпатије, солидарности и хуманости, подсетио да су сва људска права недељива и да је важно наставити са едукацијом младих људи о концепту људских права уопште.

Предавање на тему  „Зашто је родна равноправност наша тема? одржале су доктор родних студија Зорана Антонијевић и Косана Бекер, докторандкиња на  родним студијама.

У једноипочасовном предавању предавачице су упознале ученике/це са основним појмовима у области родне равноправности, као и са различитим облицима дискриминације, а затим су у интерактивном разговору ученици/це истицали  препознате примере родне дискиминације.

У средњошколском дому „Бранково коло“  смештено је 423 ученика и ученица са  територије Републике Србије, Црне Горе и Републике Српске, који  похађају различите средње стручне школе и гимназије на територији Новог Сада.

Зашто је родна равноправност наша тема - предавање за ученике и ученицеЗашто је родна равноправност наша тема - предавање за ученике и ученицеЗашто је родна равноправност наша тема - предавање за ученике и ученице