Please select your page

„Фестивал права детета“ и у Кикинди

Фестивал права детета у КикиндиУ петак је у Кикинди, у свечаној сали Скупштине Града, организована "Симулација рада омбудсмана" коју је организовао локални омбудсман Града Кикинде Милан Новаковић и на тај начин придружио се активностима Фестивала права детета. Реализацији ове активности присуствовали су и заменик покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за права детета Милан Дакић и локални омбудсман општине Житиште Алекса Кузман.

Учешћем у радионици, ученици Економско – трговинске школе у Кикинди имали су прилику да се кроз примере из праксе, на један креативан, занимљив и, према мишљењу локалног омбудсмана, користан начин, упознају с институцијом заштитника грађана, пре свега с надлежностима и поступком по притужбама грађана.

Истог дана је заменик покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за права детета Милан Дакић, у оквиру Фестивала права детета, уручио лифлет-писмо начелници Службе за гинекологију и акушерство Опште болнице Кикинда др Драгињи Зорић, како би оно даље било дистрибуирано трудницама и породиљама у овој установи.

Писмо је осмишљено у току Кампање "Позитивно родитељство – дар за цео живот", када је УНИЦЕФ заједно са својим партнерима обележавао јун као месец подршке подстицајном родитељству и позитивним родитељским праксама. Имајући у виду значај и улогу родитеља у развоју детета, циљ Покрајинског омбудсмана био је да овим писмом, од првог дана рођења детета, родитељима омогући доступност основним информацијама о правима детета и кључним условима за квалитетан целовит развој детета.

Фестивал права детета организован је на иницијативу Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, а у част обележавања тридесетогодишњице од усвајања Конвенције о правима детета.