Please select your page

Имунизација – право детета, наша одговорност

Трибина - Имунизација и права дететаИмунизација, као превентивна мера заштите особа, нарочито деце, од заразних болести давањем вакцина сматра се једном од најважнијих јавно здравствених мера чије спровођење има приоритет у односу на спровођење свих других мера у области здравствене заштите   Вакцинацијом деце обезбеђује се њихова заштита од последица заразних и потенцијално смртоносних болести. Истовремено, важно је знати да вакцинисане особе не само да штите себе од заразних болести, него спречавају ширење болести унутар заједнице, те се само високим процентом вакцинисаних обезбеђује колективни имунитет. Дугогодишњи висок обухват вакцинама доприноси томе да се неке заразне болести искорене или сведу на ретку појаву.

Република Србија је још у 19. веку прихватила вакцинацију као најбржу, најефикаснију и најекономичнију меру превенције против заразних болести и донела законску обавезу вакцинисања деце.

Упркос томе, последњих година суочавамо се с чињеницом да је дошло до пада поверења у комплетан систем имунизације. То је резултирало тиме да болести које се могу спречити вакцином и даље представљају претњу широм света, што доказује и  појава епидемије малих богиња у појединим европским заемљама, укључујући и Републику Србију. Бројне су предрасуде о вакцинацији које се опажају у јавности, од најучесталијег страха појединих родитеља да ММР вакцина изазива аутизам; до тога да вакцинисане особе не морају да се плаше и брину што постоје невакцинисани људи, јер су заштићени вакцинацијом; да постоји велики ризик од најгорих компликација након вакцинације; сумње у безбедност састава вакцине; да је право да се одбије вакцина људско право гарантовано Уставом и Законом о правима пацијената; те да постоји скривени интерес фармацеутских компанија у производњи вакцина и слично.

С циљем да се јавност информише о важности имунизације и да се укаже на последице одбијања вакцинације деце, са жељом да се уклоне предрасуде и неповерења у погледу неопходности и безбедности вакцинације и да се ублажи негативан утицај гласина и дезинформација на спровођење имунизације, Институт за јавно здравље Војводине организовао је трибину „Имунизација и права детета“.

Трибина је одржана у среду, 6. новембра 2019. године, у Великој сали Културног центра Новог Сада, у оквиру Фестивала права детета чији иницијатор је Покрајински заштитник грађана – омбудсман. Овом приликом су компетентни стручњаци, изнели научно-засноване чињенице о савременој имунизацији и, свако из свог угла и на основу искуства, указали на праксу кршења дечијих права у случају одбијања имунизације од стране родитеља. Посебно је истакнут значај сарадње и заједничког деловања на интензивној промоцији имунизације деце.

На почетку Скупа, присутнима се обратио проф. Др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана – омбудсман, а говорници на трибини били су:

Доц. др Миољуб Ристић, епидемиолог, Медицински факултет у Новом Саду, Институт за јавно здравље Војводине;

Проф. др Марко Шкорић, социолог, Филозофски факултет у Новом Саду;

Милан Дакић, дипл. правник, заменик Покрајинског заштитника грађана за права детета;

Др Весна Вулековић, педијатар, начелница Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља „Нови Сад“;

Мирјана Пилиповић Којић, социјални радник – супервизор, Центар за социјални рад Града Новог Сада;

Доц. др Снежана Укропина, спец. социјалне медицине, Медицински факултет у Новом Саду, Институт за јавно здравље Војводине

Трибина - Имунизација и права детета