Please select your page

Имунизација и права детета

Имунизација и права дететаУ среду, 6. новембра, у Културном центру Новог Сада одржаће се трибина под називом „Имунизација и права детета“.

Трибину организује Институт за јавно здравље Војводине (Центар за контролу и превенцију болести и Центар за промоцију здравља) са циљем да јавности презентује научно засновање чињенице о савременој имунизацији и укаже на праксу кршења дечијих права у случају одбијања имунизације од стране родитеља.

Поред одговора на питање зашто је потребно и важно на имунизацију гледати и из перспективе дечијих права, учесници трибине ће покушати да одговоре и на питања: Зашто родитељи одбијају имунизацију? Како реагују на покретање поступка у Центрима за социјални рад? Како утицати на родитеље да промене своје ставове? Зашто је дошло до пада поверења у вакцинацију и који су фактори утицали на то? Како повратити поверење у здравствени систем?

Трибина почиње у 19.00 часова и на њој ће говорити:

Доц. др Миољуб Ристић, епидемиолог, Медицински факултет у Новом Саду, Институт за јавно здравље Војводине;

Проф. др Марко Шкорић, социолог, Филозофски факултет у Новом Саду;

Милан Дакић, дипл. правник, заменик Покрајинског заштитника грађана за права детета;

Др Весна Вулековић, педијатар, начелница Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља „Нови Сад“;

Мирјана Пилиповић Којић, социјални радник – супервизор, Центар за социјални рад Града Новог Сада;

Доц. др Снежана Укропина, спец. социјалне медицине, Медицински факултет у Новом Саду, Институт за јавно здравље Војводине (модератор трибине).

Трибина у Културном центру Новог Сада се организује у оквиру Фестивала права детета. Овим фестивалом Покрајински заштитник грађана – омбудсман, у сарадњи са Новосадском мрежом за децу и локалним омбудсманима са територије Војводине, обележава тридесетогодишњицу од усвајања Конвенције о правима детета.