Please select your page

Деци на болничком лечењу на Инситуту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине поклоњени пакети књига и сликовница

Фестивал права детета - Деци поклоњени пакети књига и сликовницаБоравак у болници за дете може бити трауматично искуство, јер деца уз то што су болесна, одвојена су често и од својих породица, вршњака и познатог окружења. Због тога је важно и у болничким условима обезбедити деци окружење и садржаје који одговарају њиховим потребама и одражавају природну средину за дете. Сваком детету, у складу с његовим узрастом и стањем у којем се налази, важно је омогућити игру, рекреацију, учење.

Данас знамо да читање са дететом доприноси развијању пажње и речника, а самим тим и развијању вештина комуникације, разумевању социјалних ситуација, понашања других, разумевању узрочно-последичних веза и међуљудских односа. Читање доприноси и препознавању и регулацији емоција, развоју емпатије, а тиме и бољем сналажењу детета у стресним ситуацијама, каква је и ситуација боравка у болници.

Са жељом да деца на болничком лечењу у целости уживају своја права и да им време проведено у болници протекне са што мање стреса, а више позитивних стимулативних искустава, Градска библиотека у Новом Саду поклонила је пакете сликовница и књига за децу различитог узраста Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине.

Догађај је уприличен у оквиру Фестивала права детета који организује Покрајински заштитник грађана – омбудсман, а овим поводом одржан је састанак у просторијама Института ком су присутвовали: заменик Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за права детета Милан Дакић, в.д. директора Института доц. др Јелена Антић, руководитељка Дечјег одељења Библиотеке Катарина Новаковић, главна медицинска сестра Инсититута Бориславка Драгишић, главна мед. сестра Клинике за педијатрију Биљана Угрица Миловановић и главна мед. сестра Клинике за дечју хирургију Снијежана Тркуља.

Дечјем одељењу Градске библиотеке у Новом Саду директорка Инсититута уручила је захвалницу за показану хуманост и помоћ у лечењу болесне деце.

Фестивал права детета - Деци поклоњени пакети књига и сликовницаФестивал права детета - Деци поклоњени пакети књига и сликовницаФестивал права детета - Деци поклоњени пакети књига и сликовница