Please select your page

Покрајински омбудсман представио истраживање о репродуктивном здрављу жена са инвалидитетом

Репродуктивно здравље жена са инвалидитетомПокрајински заштитник грађана – омбудсман је у четвртак, 26. септембра, организовао представљање истраживања „Репродуктивно здравље жена са инвалидитетом у АП Војводини“  у Општој болници у Сремској Митровици, којем су присуствовали доктори медицине – спец. гинекологије и акушерства и здравствени радници/це те установе и домова здравља са подручја Срема.

Заменица покрајинског заштитника грађана – омбудсмана Снежана Кнежевић, која се уводним речима обратила присутнима, истакла је да је истраживање реализовано у циљу реалног сагледавања стања у општинама и градовима на територији Аутономне покрајине Војводине у погледу могућности жена са инвалидитетом да остваре право на заштиту репродуктивног здравља. Како су проблеми са којима се оне суочавају бројни, а оне саме  често невидљиве у оквиру здравственог система, неопходно је планирање и спровођење мера и активности у циљу унапређења истог. Затим је истраживање представила Вишња Баћановић, консултанткиња Мисије ОЕБС-а у Србији која је између осталог указала да препреке у пружању приступачних и прилагођених услуга произилазе из недостатака у самом здравственом систему, неприступачности зграда/просторија али и опреме, нерегулисаности прилагођавања услуга, недовољне сензибилизације односно информисаности здравствених радника/ца итд. Најзад, присутнима су представљене препоруке које би помогле да се предочене препреке уклоне.

Истраживање „Репродуктивно здравље жена са инвалидитетом у АП Војводини“ спроведено је током 2018. године уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, како би се стекао што целовитији увид у стање репродуктивног здравља жена са инвалидитетом и скренула пажња стручне и грађанске јавности на њихов положај и проблеме са којима се суочавају. Њиме су обухваћени домови здравља, опште болнице, резиденцијалне установе, Институт за јавно здравље Војводине и Покрајински секретаријат за здравство.

Истраживање можете преузети на овом линку.