Please select your page

Одржана друга по реду Школа људских права у организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана

скола љ пУ петак, 23. августа, успешно је завршена тродневна Школа људских права коју је у Вршцу организовао Покрајински заштитник грађана – омбудсман. Међу полазницима/цама ове, друге по реду летње школе, највише је било студената и студенткиња друштвених наука Универзитета у Новом Саду.

Тема овогодишње Школе људских права била је заштита од дискриминације, а полазници/це су слушали предавања о појму и облицима дискриминације, улози независних и уставно-судских институција у заштити од дискриминације, недискриминативним политикама у области заштите права националних мањина, деце и рода, као и о злочину из мржње.

Школу су отворили покрајински заштитник грађана – омбудсман проф. др Зоран Павловић и виши саветник за људска права и дискриминацију при Мисији ОЕБС-а у Србији, Џејмс Стокстил. Како је истакао покрајински омбудсман, тема дискриминације је увек актуелна, јер отпор овој пракси претвара концепт људских права у жив и динамичан концепт. Проф. др Павловић изразио је наду да ће након завршетка Школе полазници/це дати свој допринос у реализацији стварања бољег света, као амбасадори Покрајинског омбудсмана.

„Идеја да се одржи школа људских права је велика ствар за Србију, а посебно Војводину, због културне различитости која је карактеристична за њу. Толеранција нам није дата, него се о њој мора говорити и она се мора учити, па је зато неформално образовање, у које спада и ова школа, важно, јер нам помаже у борби против дискриминације“, истакао је представник Мисије ОЕБС-а у Србији Џејмс Стокстил.

Након отварања школе полазници/це су били у прилици да слушају предавање поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић, која је причала о улози институције Повереника у заштити од дискриминације. Повереница је представила и неколико типичних примера из праксе Повереника, као и специфичне проблеме са којима се сусрећу грађани и грађанке који припадају најчешће дискриминисаним друштвеним групама.

Након предавања поверенице, саветница у Покрајинском заштитнику грађана – омбудсману Светлана Нешић Бајго одржала је радионицу о дискриминацији, предрасудама и стереотипима, у којој су полазници партиципирали у раду по групама, чији је циљ био повезивање учесника/ца кроз сличности и разлике између и унутар група.

Предавањем покрајинског омбудсмана проф. Павловића на тему „Дискриминација: јесмо ли посматрачи или учесници?“ започео је други дан Школе. Проф. др Павловић говорио је о антидискриминативној политици, њеним задацима и инструментима, као и о улози Покрајинског омбудсмана у заштити од дискриминације.

Теме предавања проф. др Тибора Варадија, академика САНУ и предавача на више угледних америчких универзитета (Корнел, Беркли...) су биле недискриминативне политике у области заштите права националних мањина. Следила су, затим, излагања др Зорице Мршевић, научне саветнице у Институту друштвених наука, и мр Светлане Јанковић, екперткиње за род и безбедност. Потпуковница у пензији Мр Светлана Јанковић, је полазнике/це упознала са својим искуством жене – једне од ретких жена са овим чином - на служби у Војсци Србије, док је др Мршевић говорила о недискриминативној политици у области рода.

Последње предавање другог дана било је посвећено дискриминацији деце и недискриминационим политикама у области права детета, о чему је изврсно говорио заменик Покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Милан Дакић. Други дан завршен је интересантном радионицом коју је одржала Милена Стошић, специјална представница за омладину и безбедност у Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Трећег дана Школе полазници/це су били у прилици да употпуне своје знање о насиљу мотивисаном предрасудама – злочинима из мржње, о чему је говорила саветница у Мисији ОЕБС-а у Србији Јелена Јокановић, која је између осталог истакла и да злочини из мржње угрожавају и општу безбедност, зато што имају способност да генеришу насиље, па је, стога, потребно да се посебно и додатно кажњавају.

Програм Школе завршен је предавањем судије Уставног суда проф. др Тамаша Корхеца, који је излагао на тему „Судска и уставно правна заштита од дискриминације“. Он је своје излагање илустровао и неким примерима из праксе Уставног суда.

Школу је својим обраћањем затворио Џозеф Мелот, заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, који је, заједно са покрајинским омбудсманом, полазницима/цама уручио сертификате, чиме је и званично завршена овогодишња Школа људских права.

Школа људских права је организована захваљујући разумевању и подршци Организације за европску безбедност и сарадњу, Мисија ОЕБС у Србији.