Please select your page

Школа људских права

Пуре Диверситy Мирта Толедо 1993Покрајински заштитник грађана – омбудсман и ове године ће за студенте новосадског универзитета организовати школу људских права.
 
Школа ће се одржати у Вршцу, у периоду од. 21 до 23. аугуста и у њеном раду ће учествовати 22 студента друштвених наука.
 
Ове године школа ће бити посвећена недискриминативним политикама, а њени ће полазници  бити у прилици да се упознају и употпуне своје знање о појму и облицима дискриминације, улози независних и уставно-судских институција у заштити од дискриминације,  затим са недискриминативним политикама у области заштите права националних мањина, деце и рода, као и са злочином из мржње.
 
Као предавачи ангажовани су врсни познаваоци проблема дискриминације, експерти у појединим областима и доказани борци за људска права, попут Бранкице Јанковић, поверенице за заштиту равноправности, Тибора Варадија, академика САНУ, Тамаша Корхеца, судије Уставног суда, Зорице Мршевић и Светлане Јанковић, експертиња за питање рода и безбедности. 
 
Свим полазницима школе биће додељене дипломе, а организатор се потрудио и да их снабде са одговарајућом литературом, међу којом се налазе издања Покрајинског омбудсмана и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.
  
Школа људских права је организована захваљујући разумевању и подршци Организације за европску безбедност и сарадњу, Мисија у Србији.