Please select your page

Покрајински заштитник грађана – омбудсман учествовао у раду округлог стола „Анализа стања деце у Србији 2019. године“

уницеф анализаПокрајински заштитник грађана - омбудсман учествовао је јуче у раду округлог стола на тему Анализа ситуације (СитАн) деце у Србији 2019. године у организацији УНИЦЕФ-а у Србији.

Процена и анализа ситуације у земљи, извршена комбинацијом различитих доступних извора података за анализу општих услова у којима деца у Србији живе, уче, развијају се и расту у последњих пет година, пружа свеобухватну перспективу о дечјим правима и критичним питањима која утичу на њихово остварење, посебно оних из угрожених породица и група којима је потребна додатна подршка док одрастају, како би се постигли жељени друштвени исходи и како би били социјално укључени.

Округли сто са релевантним актерима који раде са децом и за децу, имао је за циљ заједнички разговор, дискусију и валидацију закључака и препорука изнесених у Анализи стања. Поред представљања кључних резултата, сврха одржаног округлог стола била је и одређивање приоритета и стратегија за решавање препрека које ометају остваривање резултата за децу, те формулисање предлога и препорука које ће бити интегрисане у финалну верзију СитАн документа.

Заменик омбудсмана за права детета Милан Дакић указао је на актуелни проблем условљавања уписа детета у предшколску и школску установу испуњеном обавезом претходне вакцинације, посебно имајући у виду на округлом столу изнете алармантне податке о обухвату, посебно ромске деце, имунизацијом, као и забрињавајућу статистику укључености ове деце у образовно-васпитни систем, док је са друге стране начелно прокламован безусловни упис у школе. Конвенцијом УН о правима детета и Уставом Републике Србије гарантовано је право сваког детета на образовање, али се и установљава обавеза основног образовања. Поступајући у најбољем интересу детета, заменик омбудсмана за права детета истакао је неопходност постизања усаглашености обавеза органа јавне власти да у пуној мери обезбеде остваривање права детета на здравствену заштиту и права детета на образовање.