Please select your page

Висока посвећеност заштити права деце

Милан Дакић у Скупштини АП Војводине поводом тридесетогодишњице од доношења Конвенције о правима дететаПоводом тридесетогодишњице од доношења Конвенције о правима детета, данас је у Скупштини АП Војводине одржана тематска седница посвећена овом најзначајнијем међународном документу у овој области, тзв. „каталогу људских права детета“, који представља универзално полазиште за рад на заштити и унапређењу права детета.

Присутним посланицима пригодним излагањима обратили су се председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина де Доминићис и заменик Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за права детета Милан Дакић.

Говорећи о улози Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана у области заштите права детета, заменик Дакић је истакао да упознавање са одредбама Конвенције о правима детета представља део континуираних активности омбудсмана, које он обавља током целе године и којом су обухваћена како деца, почев од предшколског па до средњошколског узраста, тако и одрасли, професионалци који раде са децом и за децу, али и стручњаци из других области. Омбудсман је приликом организовања кампања о образовању о правима детета посебно фокусиран на младе људе, пре свега на оне који су активни у раду омладинских организација, а који су важан савезник у борби за права детета.

Поред младих, омбудсман сматра да је едукацијама о правима детета и механизмима њихове заштите потребно обухвати и што већи број запослених у покрајинској администрацији, те је у том циљу, упућена иницијатива да се у програм стручног усавршавања запослених у покрајинским органима управе уврсти и област права детета, те изражена спремност омбудсмана да у реализацији тог предлога надлежним службама пружи сву потребну подршку и помоћ.

Поред навођења више примера како се заштитна функција омбудсмана у области права детета најефикасније остварује кроз праћење примене међународних уговора, стандарда и прописа од стране надлежних органа, установа и организација, заменик Дакић је истакао да Покрајински заштитник грађана – омбудсман идућег месеца завршава са обиласцима свих установа социјалне заштите домског смештаја за децу чији је оснивач АП Војводина, након чега ће се у јавности огласити са посебним извештајем о остваривању права детета у овој области социјалне заштите.

Када је, пак, реч о јубилеју – тридесетогодишњици усвајања Конвенције о правима детета – Покрајински омбудсман ће, по речима Милана Дакића, током трајања Дечје недеље, прве недеље октобра месеца, у местима широм Војводине организовати својеврсне Фестивале дечијих права, док ће на јесен у Новом Саду бити организована међународна конференција посвећена правима детета.

За пуно остваривање права детета значајно је да одговорни за креирање и спровођење политика на највишим нивоима у држави буду упознати са концептом права детета, како би га интегрисали у свој рад и стратешке активности. Имајући у виду да посланици Скупштине АП Војводине директно учествују у креирању политике у Покрајини, указано је и на посебан значај њихове улоге у унапређивању положаја детета у нашој земљи.