Please select your page

Одржан семинар о правима детета

Семинар о правима дететаЈуче су, у Ректорату Универзитета у Новом Саду, заменик за права детета Милан Дакић и саветнице Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана одржали семинар „Права детета“. Семинар, на коме је присуствовало 20 студенктикња и студената основних, мастер и докторских студија правних и друштвено-хуманистичких наука, реализован је уз подршку организације УМНИ Нови Сад.

Учеснице и учесници семинара имали су прилику да кроз предавања, али и кроз пажљиво осмишљене интерактивне вежбе и студије случаја из праксе Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, стекну нова сазнања и да промишљају о конкретним случајевима кршења права детета водећи се приступом права детета и перспективом Конвенције Уједињених нација о правима детета.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман подсећа на то да се ове године обележава 30. рођендан Конвенције о правима детета, највишег универзалног стандарда права детета и правно-обавезујућег документа за све државе чланице које су је ратификовале. Конвенција је, међутим, више од тога и можемо је сматрати својеврсним путоказом ка изградњи света у ком свако дете има могућност да у потпуности развија своје личне потенцијале, да ужива равноправан статус људског бића и безусловно поштовање личног достојанства и интегритета.