Please select your page

Покрајински омбудсман посетио националне савете чешке и румунске националне мањине

Посета националном савету румунске националне мањинеЗаменик за заштиту права националних мањина Јанош Орос у четвртак, 11. априла, са сарадницима посетио је националне савете чешке и румунске националне мањине.

Имајући у виду надлежности институције Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана из области заштите права националних мањина, Покрајински омбудсман започео је обилазак националних савета националних мањина чија се седишта налазе на територији АП Војводине. Будући да су крајем претходне године одржани избори за чланове националних савета националних мањина, посете се организују ради упознавања Покрајинског омбудсмана са члановима нових сазива националних савета, те успостављања/наставка сарадње.

Заменик за права националних мањина најпре се, у Белој Цркви, састао са председницом националног савета чешке националне мањине Љиљаном Стехлик и потпредседником Штефаном Клепачеком.  На састанку се разговарало о раду савета, актуелним изазовима, попут недовољне заинтересованости младих да се укључе у рад савета, као и начинима на које би Покрајински омбудсман могао да допринесе њиховом решавању. И овом приликом установљено је да Национални савет чешке националне мањине спада у добро организоване савете када је реч о учешћу жена у раду поменутог савета.

Затим су, у Националном савету румунске националне мањине у Вршцу, Покрајинског омбудсмана примили Дорел Чебзан, председник Одбора за службену употребу језика, и Тибериу Ћортан, секретар. Они су предочили проблеме са којима се сусреће румунска национална мањина у АП Војводини, као што је потенцијално гашење ОШ „Сава Максимовић“ у Мраморку, у којој се настава изводи и на румунском језику. Представници националног савета румунске националне мањине истакли су да су права националних мањина, и поред одређених изазова, на задовољавајућем нивоу.

Приликом посета, посебна пажња посвећена је учешћу жена у раду националних савета, те су овом приликом обављени интервјуи са представницом и представником поменутих националних савета, који ће бити укључени у истраживање о положају жена у националним саветима које спроводи Покрајински заштитник грађана – омбудсман.

Посета националном савету чешке националне мањине