Please select your page

„Тренинг: Институција омбудсмана и писање притужби“

Милан Дакић - Институција омбудсмана и писање притужбиУ оквиру пројекта „Промоција и мониторинг рада институције Омбудсмана у Србији“, који спроводи Иницијатива младих за људска права уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава, заменик Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за права детета Милан Дакић одржао је предавање на тренингу „Институција омбудсмана и писање питужби“ одржаним 14. марта 2019. године у Медија центру Војводине у Новом Саду. Полазници тренинга имали су прилику да се кроз примере свакодневног рада ближе упознају са положајем, надлежностима и праксом Покрајинског заштитника грађана, начинима на који омбудсман поступа по појединачним притужбама грађана, као и другим овлашћењима које предузима ради старања о заштити и унапређењу људских и мањинских права.

Тако су нарочито истицани примери координаторске улоге омбудсмана у стварању услова интерсекторског приступа и мултидисциплинарног метода у области остваривања, заштите и унапређења људских права, као и видљиви резултати ових активности који потврђују целисходности оваквог начина рада. Ефекти континуираног надгледања и праћења примене међународних правних стандарда, истраживања стања у појединим областима остваривања права грађана, кампања образовања о људским правима, те сарадње са релевантним установама и институцијама, академском заједницом и организацијама цивилног друштва, заинтересовала је поједине полазнике да се у у блиској будућности ближе упознају са радом омбудсмана и начинима укључивања у активности које за циљ имају унапређење стања људских права код нас.

На тренингу, полазници су такође имали прилике да чују предавања о механизмима заштите људских права и улози независних контролних институција у политичком систему Србије, која су приредили Катарина Тоскић из Комитета правника за људска права и Бобан Стојановић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а заштитница грађана Града Новог Сада Марина Попов Иветић одржала је практичну радионицу писања притужби омбудсману.