Please select your page

Жене, медији , перспективе

Снежана Кнежевић, заменица покрајинског омбудсмана на отварању излозбе

Заменица Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за равноправност полова Снежана Кнежевић обратила се вечерас у галерији Културног центра општине Темерин на отварању изложбе под називом „Женске перспективе данас“.

Обраћајући се присутнима, заменица Кнежевић је истакла да медији могу бити веома важан савезник жена у отварању перспектива у борби за једнакост, слободу и правду.

„Медији могу представљати жену као мајку и домаћицу, а могу је приказивати и као одважну особу која надилази традиционалистичке обрасце, партиципира у јавној сфери и учествује у доношењу важних одлука. Како ће жене бити представљене у медијима то зависи од преовлађујућег типа културе.“

Подсећајући на чињеницу да медији нису само огледало стварности, него и инстанца њене производње, заменица Покрајинског омбудсмана је истакла да озбиљном штампом доминирају мушкарци, а ревијалном жене, да су фотографије мушкараца у медијима у функционалној вези са текстом, што са фотографијама жена често није случај и да се жене, чак и када се у медијима представљају као експерти, експертизом везане за приватну сферу и бригу о породици.

У свом обраћању, заменица Кнежевић се осврнула и на Осми март, Међународни дан жена, истичући да у овај датум треба уносити политичке садржаје, како би се сачувао његов изворни еманципацијски потенцијал.

„Дух непристајања на патријархатом унапред задане улоге мора“, поручила је заменица за равноправност полова, „снажно прожимати Осми март, ако желимо достојанствен живот у слободи, правди и демократији.“

Након отварања изложбе, чије су ауторке Доротеа Димитријевић и Корана Браун, у галеријском простору културног центра уприличен је „Концерт о љубави“ у извођењу Марије Цвијић, Бранислава Цвијића и Марине Микић.