Please select your page

Годишњи скуп партнера УНИЦЕФ-а ради планирања активности у периоду 2019–2020. године

Годишњи скуп партнера УНИЦЕФ-аСкуп који је 30. јануара 2019. године у Београду организовао УНИЦЕФ, а на којем је Покрајински заштитник грађана - омбудсман учествовао као један од партнера ове међународне организације, био је прилика за заједничко сагледавање планираних стратешких праваца за ову и идућу годину. Поред увек актуелних тема које захтевају међуресорну сарадњу, разматрано је о начинима за још брже остваривање резултата у корист деце, на основу извучених поука а у правцу препознатих преосталих изазова, међу којима су нарочито наглашене области раног развоја деце и насиља над децом.

Поред приказа резултата прошлогодишњег рада органа јавне власти као и организација цивилног друштва у сарадњи и уз подршку УНИЦЕФ-а, у области образовања, здравствене и социјалне заштите те праћења права детета, даља дискусија у посебним радним групама фокусирала се на међуресорне иницијативе, те њеним најважнијим резултатима и нужним синергетским ефектима. У доброј вери поздрављена је најављена имплементација додатних института за заштиту права детета у законодавни оквир Републике Србије, као што је породични сарадник и посебни центри за децу и породицу, који су се показали ефикасним и целисходним кроз пилот-пројекте на локалним нивоима. Овакви механизми оправдали су своју одрживост, а њихово системско уређење које, пре свега, подразумева обавезност установљавања и функционисања, те финансирање из средстава државног буџета буди наду за унапређење нивоа заштите људских права детета.

Заменик Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за права детета Милан Дакић, као учесник радне групе у сесији посвећеној заштити деце од насиља, кроз примере добре праксе Омбудсмана указао је да тренутне објективне околности које отежавају заштиту права детета у пуном капацитету сагласно прописаним стандардима, као што је забрана запошљавања у јавном сектору, у неким случајевима могу бити успешно превазиђене сврсисходном алокацијом постојећих материјалних, како кадровских тако и финансијских средстава. Поред континуиране едукације у циљу сензибилизације о значају права детета, нарочит синергетски ефекат даје упознавање професионалаца ангажованих у одређеном сектору са радом других система, имајући у виду да је само овакав приступ детету уистину холистички. Годишњи скуп ради планирања активности у периоду 2019-2020. године уприличен је у оквиру Програма сарадње УНИЦЕФ-а са Владом Републике Србије (2016-2020).