Please select your page

Покрајински заштитник грађана - омбудсман на годишњем састанку канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији са партнерима

Фото: Заштитник грађана АПВ на годишњем састанку канцеларије УНИЦЕФ-а у СрбијиПокрајински заштитник грађана - омбудсман учествовао је на састанку који је 18. децембра у хотелу Метропол у Београду организовала канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији, као прилику да на крају године на истом месту окупи све своје партнере ради разматрања ефикасности модела сарадње и резултата постигнутих током 2018. Поред тога, скуп је био прилика за конструктивну расправу учесника о преосталим, као и новим изазовима, те нужним корекцијама даљег пута којим се заједно крећемо са циљем заштите и унапређења права деце у Србији.

У свом обраћању, проф. др Зоран Павловић истакао је посебну важност предузимања активности којима се континуирано подиже ниво свести о разумевању значаја примарног уважавања најбољег интереса детета, нарочито међу доносиоцима одлука и осталим носиоцима јавних овлашћења. Покрајински заштитник грађана - омбудсман је у току Дечје недеље, од 1. до 3. октобра 2018. године, уз подршку УНИЦЕФ-а, спровео обуку посланика Скупштине АП Војводине о правима детета, имајући у виду императив постизања наведеног циља путем едукација, а сагласно препорукама Комитета за права детета, који је у закључним разматрањима последњег извештаја Републике Србије о примени Конвенције УН о правима детета, као један од приоритета, препознао упознавање са одредбама овог међународног акта, као и са инструментима њихове имплементације као обавезе коју је преузела наша земља, управо кроз активне кампање међу професионалцима који раде са децом и за децу, међу којима се парламентарци истичу као важна циљна група.

Фото: Заштитник грађана АПВ на годишњем састанку канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији

Учесници су истицали примере добре праксе, али и изражавали жаљење због обустављања пројеката који су у кратком року дали одличне резултате, као што је услуга породичног сарадника, али за чијом даљом потребом доносиоци одлука нису имали довољно разумевања како би обезбедили њихову одрживост. Поред тема које су представљале најважније заједничке тачке партнерства за децу у 2018. години, а које се тичу мера у борби против насиља над децом, развојних саветовалишта у систему здравствене заштите, предшколског образовања, одговора на мигрантску кризу и многих других, посебан део скупа управо је био посвећен питањима остваривања одрживости резултата и њиховог ширења.

Фото: Заштитник грађана АПВ на годишњем састанку канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији

У уводном обраћању, директорка канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији г-ђа Ређина Де Доминићис, упознала је присутне да ће се, у сусрет наредном петогодишњем Програму сарадње, УНИЦЕФ посебно бавити питањима раног развоја, али и да ће тежиште свог рада померити ка адолесцентима и младима, ради јачања њиховог права на партиципацију у друштвеном животу, те да ће бројне акивности бити спроведене кроз моделе регионалне сарадње.