Please select your page

Право на живот у здравој животној средини је људско право сваког од нас

Фото: Право на живот у здравој животној срединиПокрајински заштитник грађана – омбудсман у сарадњи са Институтом за ратараство и повртарство Нови Сад данас је организовао стручни скуп на тему „Право на живот у здравој животној средини“ Органска пољопривреда - начин одрживог развоја без загађења животне средине.

Отварајући скуп покрајински заштитник грађана – омбудсман проф. др Зоран Павловић истакао је да је Уставом Републике Србије загарантовано право сваког на здраву животну средину и на благовремено и потпуно обавештење о њеном стању. У надлежности Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана јесте да обавештава грађане о кршењу људских права у овој области, да прати и надгледа примену прописа из области заштите животне средине и да предлаже мере за побољшање стања и унапређења људских права у овој области. „Еколошке катастрофе које су до сада потресле човечанство указују да без здраве животне средине (и уживања права у складу са тим) није могуће уживати ни основна људска права. Право на здравље као комплементарно праву на здраву животну средину није могуће уживати без развоја и једног и другог права, јер могућност да сви имамо приступ здравственим институцијама губи смисао ако не можемо да задржимо могућност да опстанемо, живимо и слободно се развијамо“.

Скупу се поред покрајинског заштитника грађана - омбудсмана обратила и директорка Института за ратараство и повртарство Нови Сад др Светлана Балешевић Тубић, помоћник покрајинског секретара Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине др Ратко Бајчетић и помоћник покрајинског секретара Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство Младен Петковић. Потом уследила су предавања научних сарадника и сарадница Института за ратарство и повртарство Нови Сад и то: др Јовица Васин говорио је на тему „Органска материја у земљишту са аспекта квалитета животне средине“, др Снежана Јакшић на тему „Прекомерно ђубрење као извор загађења земљишта“, др Анамарија Конрен на тему „Органска пољопривреда и животна средина“ и др Милош Рајковић на тему „Сузбијање корова нехемијским методама“. Након тога говорила је уредница листа Пољопривредника Александра Милић на тему „Органска пољопривреда у Србији у свету“ и еколошка активискиња Архус центра Нови Сад Дарија Шајин на тему „Улога Архус центра у подизању еколошке свести и учешћа грађана у области заштите животне средине“.

На скупу је потписан и споразум о сарадњи између Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана и Института за ратарство и повртарство Нови Сад у циљу доприноса развоју заштите права грађана, посебно људског права на здраву животну средину, као и других питања од значаја за АП Војводину у области заштите животне средине.

Фото: Право на живот у здравој животној срединиФото: Право на живот у здравој животној средини