Please select your page

Округли сто "Палијативна нега у Србији"

Фото: Округли сто 26. октобра 2018. одржан је округли сто  „Палијативна нега у Србији“ у организацији Колпинг Друштва Србије у просторијама  Клуба за одрасла и стара лица „Витаплан“  у Новом Саду и то  као наставак сарадње започет на Међународној конференцији „Да завршетак живота буде достојанствен као и његов почетак“ одржаној почетком 2018. године.

Присутни на округлом столу имали су прилике да се у познају са радом једне од најзначајнијих организација која пружа услугу стационарног хосписа по принципу мултидисциплинарног палијативног збрињавања онколошким пацијентима у одмаклим фазама болести и подршку њиховим породицама, BELhospice. Такође је представљен нови објекат у Малом Мокром Лугу који је почео са радом средином прошле недеље у Београду у коме ће се пружати бесплатне услуге хосписа за 20 онколошких пацијената у оквиру дневног центра, али и могућност збрињавања онколошких пацијената у кућним условима као подршка породицама.

Постигнут је договор међу учесницима округлог стола  да се предузму конкретне активности у даљем подизању свести и решавању потреба палијативне неге како на локалу тако и шире на покрајинском и републичком нивоу. Такође је констатовано да је питање палијативне неге недовољно препознато од стране институција посебно због недостатка међусекторске сарадње у озбиљнијем и ефикаснијем пружањем ове врсте услуге како појединцима који су оболели тако и кроз подршку која недостаје породицама које се носе са овим изазовима суочавају саме.

На округлом столу су поред поменутог БЕЛхоспице присуствовали представници Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, Покрајинског завода за социјалну заштиту, Геронтолошког центра „Нови Сад“, Центра за социјални рад Града Новог Сада, Заштитника грађана Града Новог Сада, Новосадског хуманитарног центра, Центра Срце, неговатељице и особе које су имале вишегодишње искуство у раду са особама којима је била потребна помоћ и подршка на завршетку живота.