Please select your page

Радна Дечја недеља Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана

Фото: Обука посланика о правима детета

Покрајински заштитник грађана почетком недеље реализовао је тродневну обуку о правима детета за посланике Скупштине АП Војводине. На свечаном отварању, посланицима су се обратили покрајински заштитник грађана - омбудсман проф. др Зоран Павловић, директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ms. Regina De Dominicis, помоћник градоначелника Града Зрењанина Душко Радишић и начелница Средњобантског управног округа Снежана Вучуревић.

У свом обраћању посланицима, омбудсман Павловић истакао је да је за пуно остваривање права детета значајно то да одговорни за креиране и спровођење политика на највишим државним нивоима буду упознати са концептом права детета, како би га интегрисали у свој рад и стратешке активности. "Стога, сматрам да је од посебног значаја учествовање посланица и посланика Скупштине АП Војводине у обуци која је усмерена на унапређивање положаја детета у нашој земљи и да ће вам знања која ћете понети са ове обуке бити смернице за предузимање одговарајућих корака у пословима који се односе на усклађивање законодавства и стратешких активности са принципима и одредбама Конвенције о правима детета, буџетска издвајања за децу, формирање тела и јачање механизама за остваривање права детета, али и све друге послове од значаја за област права детета".

Директорка Уницефа у Србији Ms. Regina De Dominicis захвалила се Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману на иницијативи и организацији овако значајног семинара. "Примарна одговорност у промоцији и осигурању пуног остваривања права детета је на владама држава, али парламент је тај који има моћ да креира стварне и одрживе промене за децу." Она је указала на то да је парламент тај који обликује законе, осигурава њихову адекватну примену и усваја буџете који утичу на животе деце. "Ви, чланови парламента можете постављати тешка питања, захтевати одговоре и позивати владу, привредни сектор и цивилно друштво на одговорност. Када ви говорите у име деце, ваш глас одјекује".

Помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић поздравио је присутне и изразио захвалност због тога што је баш Град Зрењнин одабран за место обуке посланика у току Дечје недеље. Том приликом представио је бројне активности које Град Зрењанин реализује за децу и са децом, као што су, између осталог, организовани разговори представника и представница ученичких парламената са одборницима Скупштине Града.

Посланице и посланике поздравила је начелница Средњобантског управног округа Снежана Вучуревић подсећајући на то да мото Дечје недеље у којој се одржава обука посланика, а који гласи "Моје је право да живим срећно и здраво - за одрастање без насиља" буде путоказ свима нама у предузимању обавеза и одговорности за што потпуније остваривање права детета у нашој земљи.

Фото: Обука посланика о правима дететаПосланице и посланици имали су прилику да слушају предавања др Иване Стевановић, директорке института за криминолошка и социолошка истраживања на тему "Правда по мери детета", заменика покрајинског омбудсмана Милана Дакића о механизмима заштите и остваривања права детета и значаја интердисциплинарног приступа за унапређење права детета, проф. др Иване Михић са Филозофског факултета у Новом Саду о значају улагања у рани развој, Биљане Младеновић, економске аналитичарке Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе РС на тему изазови у идентификовању и процени издвајања за децу у Србији, а били су и учесници неколико радионица с циљем упознавања и разумевања права детета и проблемима у њиховом остваривању.

Осим унапређења информисаности и знања посланика и посланица Скупштине АП Војводине о правима детета, очекујемо да ће резултати обуке бити покретање иницијативе у војвођанском парламенту за формирање парламентарне мреже за децу, као и иницијативе за увођење буџетирања по мери детета.

Фото: Радионица са ученицима о правима дететаДанас Покрајински заштитник грађана – омбудсман одржао је едукативну радионицу о правима детета с ученицима четвртих разреда у Основној школи „Вук Караџић“ у Вршцу. Том приликом заменик омбудсмана за права детета Милан Дакић упознат је са проблемима школе око реализације санације објекта установе.