Please select your page

Покрајински заштитник грађана – омбудсман на Међународној конференцији омбудсмана у Бачкој Тополи

Фото: Међународна конференција омбудсманПокрајински заштитник грађана - омбудсман учествовао је на Међународној конференцији омбудсмана која је у организацији Удружења локалних омбудсмана Србије (УЛОС) и уз подршку Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) одржана 27. и 28. септембра 2018. године у Бачкој Тополи.

У оквиру основне теме скупа „Досадашња искуства и правци даљег развоја омбудсмана“, а у циљу даљег унапређења рада ове институције, појединачним излагањима, разменама мишљења и вођеним дискусијама, сагледани су постојећи али и могући модели сарадње, бољег умрежавања и јачања интегритета. Квалитету рада овог догађаја допринели су и чланови академске заједнице, професори факултета и сарадници научних института, представљајући значај институције омбудсмана у правном систему Републике Србије, те посебно улоге и доприноса омбудсмана развоју родне равноправности и заштити права етницитета.

Покрајински заштитник грађана - омбудсман своје излагање посветио је сарадњи и односу наше институције и локалних омбудсмана из градова и општина у АП Војводини. Говорећи о почецима и развоју институција омбудсмана у Републици Хрватској и Републици Црној Гори, драгоцена искуства из свог рада са учесницима су подели г-ђа Теодора Матејин из Пучког правобранитеља и г-дин Шућко Баковић, заштитник људских права и слобода Црне Горе.

У радном делу конференције било је речи и о моделима, анализи и потреби уједначавања одлука о оснивању локалних омбудсмана, као и посебним питањима заштите права пред Уставним судом, заштите права грађана у поступцима јавних извршитеља, односа са адвокатима и другим темама од значаја за свакодневни живот грађана.

У уводном, свечаном делу конференције својим присуством и обраћањем учесницима подршку у даљем раду институције дали су г-дин Андреа Орицио, амбасадор мисије ОЕБС-а у Србији, повереница за равноправност г-ђа Бранкица Јанковић, заменик Заштитника грађана Републике Србије г-дин Роберт Сепи, као и покрајински заштитник грађана - омбудсман проф. др Зоран Павловић.