Please select your page

Македонски омбудсман међународном конференцијом обележио вредан јубилеј

фото

Покрајински заштитник грађана – омбудсман присуствовао је, на позив свог македонског колеге, обележавању двадесетогодишњице рада и постојања институције Народног правобранитеља (Омбудсмана) Републике Македоније.

Прослава јубилеја је, поред свечаног, имала и свој радни део, јер је у склопу обележавања годишњице организована и међународна конференција на којој су омбудсмани, окупљени у Асоцијацији медитеранских омбудсмана, расправљали о улози омбудсмана у заштити социјалних, културних и еколошких права.

Свечани део конференције одржан је о Собрању Македоније, где су се бројним званицама и представницима политичког и дипломатског живота, као и гостима из македонског суседства и Европске уније, обратили највиши државни функционери Македоније, као и представници Асоцијације медитеранских омбудсмана, Савета Европе, а путем видео линка и европска омбудсманка.

фото

Након пригодних уводних говора и евоцирања успомена на почетке рада и развојни пут институције Народног правобранитеља, конференција је наставила рад расправљајући о улози омбудсмана у заштити социјалних права посебно рањивих категорија грађана, културних, као и права на здраву животну средину.

На крају другог радног дана конкретизовани су закључци конференције и усвојена Декларација о социјалним, културним и еколошким правима Асоцијације медитеранских омбудсмана.

Међународној конференцији, која је крајем маја организована у Скопљу, присуствовала је, у име Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, Јагода Вјештица, виша саветница.