Please select your page

Брига за све људе

фото

Екуменска хуманитарна организација из Новог Сада обележила је јуче 25 година постојања и рада. У обележавању овог значајног јубилеја учествовала је и Снежана Кнежевић, заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за равноправност полова.

Изражавајући задовољство досадашњом сарадњом две институције, заменица Кнежевић је истакла да та „сарадња никада није била декларативне природе. Независно од тога да ли смо се бавили мапирањем ромских насеља, предавањима о људским и мањинским правима или смо поступали по притужбама грађана, наш заједнички циљ је био да људска права учинимо делотвормим и функционалним концептом“.

„За ових 25 година, колико постоји, Екуменско хуманитарна организација је безброј пута била у прилици да на делу покаже како изгледа брига за све који носе људски лик. У првом плану су увек били појединци и њихове потребе, а не верске, етничке и политичке поделе и разлике. У ЕХО-овој визији грађанског друштва нико не заслужује да буде запостављен и потиснут на маргину, да буде лишен самопоштовања и претворен у објект патерналистичког надзора, нити да буде лишен подршке у жељи да се докаже и успе“.

Ако појам грађанског друштва сугерише, нагласила је заменица Кнежевић, „заједницу која почива на поштовању људских права, цивилним вредностима и аутономним невладиним удружењима, онда та заједница у Екуменско хуманитарној организацији налази свој стабилан и чврст ослонац, а Екуменско хуманитарна организација у тој заједници своје истакнуто и часно место“