Please select your page

Заменик омбудсмана у посети Дому Ветерник

Фото - посета Дому ВетерникЗаменик Покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Милан Дакић и сараднице Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана посетили су јуче Дом Ветерник. Директорка Дома Ана Вила упознала је заменика омбудсмана са радом установе и условима живота корисника. У Дому у овом тренутку живи 516 корисника, а међу њима 19 деце и 134 младе особе. Живот у Дому организован је у четири павиљона и пет малих кућних заједница у којима се корисници у великој мери самостално брину о себи. Као облик ванинституционалног смештаја, организовано је и „заштићено становање“ чије услуге користе особе које се припремају за живот ван установе.

Заменик омбудсмана имао је прилику да се упозна са корисницима и да стекне увид у то како изгледа једно преподне у Дому. У радионицама се плете, везе, шије, тка, организују се разни едукативни програми, а у ширем кругу Установе постоји и мала фарма на којој се узгајају домаће животиње, као и поврће и воће у пластеницима. Игралиште и базен свакако доприносе квалитету живота и активностима корисника Дома, које се остварују, пре свега, захваљујући високом нивоу хигијенских услова, здравствене заштите и стручности и посвећености запослених.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман у оквиру редовних активности обилазака установа чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина, у циљу праћења и стицања увида у остваривање људских права њихових корисника, у току ове године обићи ће и преосталих пет установа за смештај деце и младих на територији Покрајине.