Please select your page

Индивидуални приступ за што самосталнији живот

Фото

Једна од последица одласка младих људи из земље је и преузимање бриге о старим особама од стране за то специјализованих установа.

У Кикинди о одраслим и старим лицима брину две установе, а „Мисерицордиа“, лиценцирана установа социјалне заштите, једна је од њих. Установа је основана пре три године, а њен оснивач је Католичка бискупија. У Дому, по речима директора Ласла Бовиза, тренутно борави 41 корисник, а његови су капацитети пројектовани за незнатно већи број – 43 корисника.

Већина корисница су жене. Најмлађа корисница има 45, а најстарија 90 година.

У жељи да обогате живот особа у Дому и учине их што самосталнијим, пажња и брига запослених је фокусирана на појединца, а не на његово стање. То од запослених лица захтева оданост професији и изузетну посвећеност у раду.

„Misericordia“ располаже са једнокреветним, двокреветним и вишекреветним собама са купатилом, кабловском телевизијом и телефоном. Цена услуга зависи од степена подршке потребне сваком кориснику услуге дома.

У оквиру Дома постоји амбуланта за здравствену негу, простор за физикалну и радно окупациону терапију. Иначе, о корисницима Дома брине 20 запослених, а међу њима један лекар, пет неговатељица, четири медицинске сестре и један социјални радник.

Анико Ширкова, заменица покрајинског заштитника грађана и Јагода Вјештица, саветница, обићи ће крајем недеље Приватни дом “Batthyaenum” , у Кањижи.