Please select your page

Покрајински заштитник грађана у посети Сонти

фб ВЕСТ ЦИР

Јанош Орос и Милан Дакић, заменици Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за права националних мањина и права детета, посетили су данас Сонту, етнички мештовито насеље у општини Апатин.

У Сонти живе припадници неколико националних заједница – Срби, Мађари, Румуни, Роми, Југословени, Немци и припадници хрватске заједнице, која је и најбројнија. Посетом Сонти, представници покрајинског омбудсмана су желели да се упознају са стањем људских права у овој заједници и у разговору са представницима месне самоуправе и основне школе „Иван Горан Ковачић“ стекну што потпунији увид у остваривање мањинских права, права детета, равноправности , вишејезичности и мулиткултуралности. Драган Радојевић, секретар Месне заједнице је истакао да упркос недавном инциденту који су неки медији предимензионирали Сонта и даље представља добар пример складног саживота и узајамног поштовања локалног становништва. У месту се велика пажња поклања неговању традиција, а богатству културног живота у великој мери доприносе сва три културно-уметничка друштва, којима су на коришћење бесплатно уступљене просторије за рад. У Сонти највећи проблем представља незапосленост, одлазак мештана на сезонски рад у иностранство или њихово трајно исељавање, што је довело да значајног смањења броја становништва.

Директор школе Звонко Тадијин упознао је заменике да се у школи од првог до осмог разреда изводи настава хрватског језика са елементима националне културе, коју похађа 111 ученика. Школа је спремна и за организовање целокупне наставе на хрватском језику у нижим разредима, уколико се за то покаже интересовање ученика и њихових родитеља. Посебно признање овој школи припада због чињенице да је њен наставник иницијатор оснивања мреже ученичких парламената школа са територије општине Апатин, чији рад ће омбудсман са пажњом пратити и подржавати, као значајну афирмативну меру усмерену ка унапређењу права детета на партиципацију, као једног од основних начела Конвенције о правима детета.

Као део својих редовних активност, Покрајински заштитник грађана наставиће и убудуће са оваквим посетама национално мешовитим срединама.