Please select your page

Округли сто САНУ о правима националних мањина у уставно-правном систему Србије

У Србији националне мањине, као и у другим земљама, имају проблеме и потешкоће, али су све то решиви проблеми и то много лакше решиви него економски, проблеми у школству или здравству. Ово је било једно од запажања изречених на округлом столу „Права националних мањина у уставно-правном систему Републике Србије”, који је организовао САНУ, а на ком је проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана - омбудсман, говорио о службеној употреби језика и писама националних мањина. 

Председник Одбора за проучавање националних мањина и људских права у САНУ Тибор Варади истакао је да све европске земље имају националне мањине, више култура, више језика и да се суочавају са потешкоћама.

„Националне мањине треба да имају своја права, али треба и да науче језик већине. Има проблема, али су они решиви. У Србији постоје закони о националним саветима, који у последње време изазивају полемике”, појаснио је академик Варади.

Како каже, важно је да се о потешкоћама које постоје разговара, те напомиње да су права мањина важан сегмент за прикључење Србије ЕУ, али и да је важно прецизно одредити шта треба радити.

Србија је у Акционом плану за Поглавље 23 за приступање ЕУ прихватила бројне обавезе у вези са изменом постојећих закона и других прописа којима је уређен положај националних мањина.

На округлом столу учествовали су још и потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш, проф. др Тамаш Корхец, проф. др Петар Теофиловић, др Горан Башић, проф. др Дубравка Валић Недељковић, проф. др Бранимир Стојковић, др Зоран Лутовац, др Александра Ђурић Боснић и други стручњаци и стручњакиње у области права националних мањина.

Извор: www.rtv.rs

Фотографија: Танјуг