Please select your page

Покрајински омбудсман на седници Заједничког консултативног одбора комитета региона ЕУ - РС

„Највећи број обраћања грађанки и грађана Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману односи се на социјална питања, незапосленост, сиромаштво, а тек мањи број на повреду права националних мањина. Постојећи институционални и правни оквир у четири области кључне за остваривање права националних мањина - образовању, култури, информисању и службеној употреби језика - је задовољавајући, али је примена прописа понекад неуједначена и селективна, нарочито када су у питању њихова колективна права. Међу њима доминирају притужбе у вези са уписом личних имена припадника националних мањина у изворном облику у јавне исправе,” истакао је проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана - омбудсман, на данашњој трећој седници Заједничког консултативног одбора  Комитета региона ЕУ – РС, одржаној у Скупштини АП Војводине.

Трећа седница Заједничког консултативног одбора  Комитета региона ЕУ – РС одржана је у две сесије. Прва се бавила преговорима о приступању Републике Србије Европској унији и њиховом утицају на субнационални ниво власти, а друга мањинским права на субнационалном нивоу у Републици Србији и Европској унији.

У свом излагању о мањинским правима током друге сесије, професор Павловић је указао и на конкретне промене у овој области инициране од стране Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, а које су довеле до унапређења могућности остваривања права припадника националних мањина пред матичарским службама услед доношења новог Упутства о вођењу матичних књига и обрасцима матичних књига. Осим што прати стање међунационалних односа у срединама које су претежно настањене мањинским живљем, Покрајински заштитник грађана - омбудсман, у складу са својим надлежностима и овлашћењима, спроводи и истраживања у области националних мањина, од којих су се последња два односила на права припадника ромске националне заједнице. У току је прикупљање података и за једно истраживање о информисању деце предшколског и школског узраста на језицима и писмима националних мањина, а ова институција спровела је и истраживање о броју запослених у покрајинским органима који говоре неки од језика у службеној употреби на подручју АП Војводине, навео је професор Павловић.

Данашњу седницу Заједничког консултативног одбора  Комитета региона ЕУ – РС заједнички су организовали Европски комитет региона, Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Покрајинска Влада и скупштина АП Војводине. Председавајући седнице били су Франко Јакоп, председник Регионалног савета Регије Фриули Венеција Ђулија и Дејан Јовановић, председник Општине Нишка Бања, обојица копредседавајући Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ – РС.

Присутнима су се током прве сесије обратили Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије, Игор Мировић, председник Покрајинске Владе, Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине, Бранко Будимир, помоћник министра, Министарство за европске интеграције у Влади Републике Србије, Ерик Черновиц, заменик генералног секретара Централно-европске иницијативе, Дарко Булатовић, председник Сталне конференције градова и општина и Михаило Весовић, заменик генералног менаџера Привредне коморе Србије.

Уз професора Павловића, у другој сесији говорили су Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Нора Хајринен, шеф Политичког одељења, Делегације Европске уније у Републици Србији, као и чланови и чланице Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ – РС - Сабина Даздаревић, одборница Скупштине општине Тутин и Владица Димитров, председник Општине Пирот из Србије, Валтер Флего, истарски жупан из Хрватске и Алин - Адриан Ница, председник Општине Дудешти Нои Тимиш из Румуније.