Please select your page

У скупштини Војводине обележен Светски дан детета: Ми имамо прилику да овај свет учинимо бољим

 
 

Поводом обележавања Светског дана детета у холу Скупштине АП Војводине данас је отворена изложба ликовних и литерарних радова ученика војвођанских основних школа. Реч је о радовима ученика који су учествовали у едукативним активностима које је Покрајински заштитник грађана – омбудсман организовао за ученике четвртих разреда основних школа, како би их подучио о њиховим правима, одговорностима и обавезама, као и могућностима заштите њихових права.

Изложбу радова под називом Оправљени свет отворио је Покрајински заштитник грађана проф. др Зоран Павловић. Он је, обраћајући се присутнима, изјавио да Светски дан детета траје 365 дана у години и позвао ученике да сарађују са покрајинским омбудсманом и помогну да на сличној изложби, која ће идуће године бити организована у истом простору, буде још више радова. 

Александра Ђанковић, потпредседница Скупштине АП Војводине, је истакла да је данас положај деце бољи него што је био пре десет година, али да још увек има проблема.

 -   8,4 одсто деце живи у апсолутном сиромаштву, 50 % деце узраста од три до пет година не иде у вртић и да сајбер – булинг још увек није препознат као посебна врста насиља и експлоатација деце.

Поред изложбе, програмом обележавања Светског дана детета обухваћена  је и симулација рада војвођанске скупштине. Уместо посланика, у клупе покрајинског парламента су засели ученици основних школа који су расправљали о извештају о едукативним активностима Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана. О предложеним закључцима се повела жива скупштинска дебата, која није заостајала за дебатама какве имамо прилике видети у скупштинским преносима. Излазило се, и то не ретко, изван теме расправе, износлила су се различита виђења и предлози, опонирало се другачијем мишљењу, али није било повишених тонова, ружних речи, оптужби. Једном речју, ученици су показали како се може дебатовати, а да се не ни једним гестом или ружном речју не наруши дигнитет представничког дома. Нарочито је била интересантна дебата о насиљу у којој су се могли чути интересантни предлози и мишљења. Тако су једни сматрали да је школама потребан видео надзор, док су други истицали да видео надзор не решава проблем, јер се и поред камера суочавамо са насиљем. Једни су, опет, сматрали да камере морају свуда бити присутне, док су други били мишљења да се и приватност мора штитити. Једни су истицали да ученици у школи понављају насиље које виде у кући, други да се насиљу уче гледајући филмове. Упркос различим мишљењима већина ученика се сложила да су и њима, као и њиховим родитељима потребне информације о разним врстама насиља, као и да је важно причати и о лепом понашању, јер је и превенција веома важна.

Свој допринос обележавању Светског дана детета дали су хористи и хористкиње Дечијег хора АКУДУНС „Соња Маринковић”, као и ученици из  ОШ „Свети Сава” из Житишта, који су се публици представили форум театром и присутнима поручили: “Ми имамо прилику да овај свет учинимо бољим и зато дохвати снове и прескочи изговоре”.

Светлани Нешић Бајго, саветници у Покрајинском заштитнику грађана – омбудсману, ученици ОШ “Свети Сава” из Житишта уручили су, због њеног подстицајног рада, залагања и заразног ентузијазма пригодан поклон – цвеће и књигу коју су сами направили.

Генерална скупштина УН усвојила је 1989. године Конвенцију о правима детета, коју су ратификовале 193 државе. Светски дан детета установљен је одлуком Генералне скупшине УН 1954. године, са циљем да се у свим државама света слави истог дана – 20. новембра.