Please select your page

Семинар за Координациони тим Мреже „Живот без насиља”

Покрајински заштитник грађана - омбудсман, као координатор мреже „Живот без насиља”, организовао је 8. и 9. новембра семинар за чланице и чланове њеног покрајинског Координационог тима. Семинар је одржан уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији са циљем  да се унапреде постојећа знања, размене искуства и створи основа за даље активности институција, али и за заједничке активности у оквиру мреже.

Полазнице и полазници семинара били су представници покрајинских секретаријата за образовање, здравство, социјалну политику, демографију и равноправност полова, финансије, Завода за равноправност полова, Покрајинског завода за социјалну заштиту, Центра за породични смештај и усвојење Нови Сад и посланице Скупштине Аутономне покрајине Војводине.

Семинар се бавио специфичним питањима положаја жена и мушкараца у Србији, предрасудама, стереотипима и дискриминацијом, као и улогом покрајинских институција у заштити од дискриминације, породичном и родно заснованом насиљу, али и њиховом поступању у светлу постојећих прописа, проблемима у њиховој примени и могућим решењима.

Координациони тим мреже је овом приликом направио и свој план рада, уз јасно дефинисане активности, од прикупљања релевантних, тренутно непознатих информација и истраживања у области превенције и поступања у случајевима насиља у породици и родно заснованог насиља, до организовања едукација за различите циљне групе. Семинар је био прилика и за усаглашавање активности које ће чланице тима имати у оквиру овогодишње кампање „16 дана активизма против насиља према женама”, а која сваке године траје од 25. новембра до 10. децембра.