Please select your page

Нови амбасадор Делегације ЕУ у Србији у посети Покрајинском омбудсману

Институцију Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана данас је посетио његова екселенција амбасадор Сем Фабрици, нови шеф Делегације Европске уније у Републици Србији. Састанак је уприличен у оквиру прве посете амбасадора Фабриција Новом Саду од његовог ступања на ову дужност, током које је посетио и друге покрајинске и градске институције.  

Проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана - омбудсман упознао је амбасадора Фабриција са историјатом и редовним активностима институције на чијем је челу и изнео своју оцену општег стања људских права у Аутономној покрајини Војводини. Посебна тема биле су досадашње активности и мере које је институција Покрајинског омбудсмана, која ове године обележава 15 година од оснивања, предузела у области заштите мањинских права и слобода.

На састанку је указано на планове Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, пре свега у виду ангажовања на унапређењу доступности бесплатне правне помоћи припадницама и припадницима најрањивијих друштвених група, једном од уставом зајемчених права на чију неједнаку могућност остваривања у АП Војводини је ова институција већ указивала у својим истраживањима из 2011. и 2013. године. Закључено је да су планиране активности Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана и у другим областима рада институције, попут заштите мањинских права, једнако у складу са циљевима зацртаним у претприступним преговарачким поглављима 23 и 24 у оквиру процеса интеграција Републике Србије у ЕУ, што ову институцију чини важним и природним партнером на том путу.