Please select your page

Увођење језика у службену употребу је законска обавеза

Јавна дебата о положају етничких заједница у Србији

вест нм 1

Заменица Покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице мр Андор Дели састали су се данас у Шиду са челницима општине. Састанак је одржан на иницијативу институције Покрајинског омбудсмана поводом увођења хрватског језика у службену употребу у населјеном месту Сот. Национални савет хрватске националне мањине се у вези са овим питањем обратио Покрајинском секретаријату и институцији Покрајинског омбудсмана.

Након што је са представницима општине размотрена ситуација по питању службене употребе језика и писама на територији општине Шид, на састанку је још једном наглашено да је увођење језика и писма националне мањине обавеза јединица локалне самоуправе, те да у случају населјеног места Сот увођење хрватског језика у службену употребу представлја обавезу локалне самоуправе општине Шид.

Састанку су у име локалне самоуправе Општине Шид присуствовали председник СО Шид Желјко Костелник, начелник општинске управе Ранко Папуга, заменик председника општине Срђан Малешевић и директор Центра за социјални рад Светозар Шолаја. Будући да је на састанку стечено уверење да постоји желја локалне самоуправе да се постојеће стање у Соту измени, представници општине Шид исказали су спремност да се у најкраћем року покрене поступак измене Статута Општине Шид у ком ће једна од предложених измена бити и увођење хрватског језика у службену употребу у населјеном месту Сот.