Please select your page

Поводом 15. маја, Међународног дана породице - Тежити друштву по мери породице

 Полазећи од важности породице и породичног живота за сваког појединца и појединку, Покрајински омбудсман подсећа да породица, као основна ћелија лјудског друштва, има веома битну репродуктивну, социјално-економску, васпитну, психолошку и социјализацијску улогу. Породица је заједница у оквиру које се васпитава за поштовање лјудских права, она у њој остварују, али и крше, а најдрастичније кроз различите видове насилја у породици. Генерална скупштина Уједињених нација је 1993. године, Резолуцијом 47/237, прогласила 15. мај за Међународни дан породице желећи да истакне њену важност и подстакне државе на пружање подршке и помоћи. Ове године Дан породице је у знаку суочавања са сиромаштвом породице и социјалном исклјученошћу.

Сиромаштво и последице светске економске кризе погоршали су ионако тешку ситуацију сиромашних породица у којима недоволјни приходи угрожавају остваривање њених вишеструких функција, као што је исхрана, образовање, безбедност деце и одговарајућа брига за друге чланове. Посебно су угрожене младе породице и тзв. старачка домаћинства, посебно једночлана, које су током финансијске и економске кризе најподложније сиромашењу. Социјална исклјученост је најизраженије лице сиромаштва и дискриминације на основу расе, етничког порекла, пола, неједнакости, неуравнотеженог развоја села и града, неједнаке дистрибицује добара или приступа услугама.

Обележавање Међународног дана породице је прилика да се скрене пажња на то да, осим сиромаштва, убрзане економске трансформације и глобализације, на породицу и промену њеног положаја, улоге и значаја негативно утичу насилје, криминал, отуђеност, етнички, културни и расни сукоби и ратови. Промењена је структура савремене породице, тако да је све више непотпуних и једночланих породица којима држава не пружа адекватну подршку. Многе од тих промена поставлјају и питање саме структуре друштва какву смо знали и захтевају обликовање политика и усвајање мера које ће одговарати потребама породице, осигурати основне услуге као што су образовање и здравлје за све грађане, посебно деце, независно од њихове породичне ситуације. Осмишлјено улагање у породицу и децу је приоритетно у прекидању ланца међугенерацијског сиромаштва и са тим уско повезаним уклањањем родне неједнакости. То потврђује искуство Покрајинског омбудсмана који прима притужбе у вези са породичним односима, међу њима преовлађују оне које се односе на сиромаштво жена и деце, као и насилје у породици. Притужбе, као и истраживања показују да су најчешћа последица сиромашења породице насилје и то посебно према маргинализованих група, оних које живе на селу, ромских породица и оне у којима су неки чланови домаћинства особе са инвалидитетом, избегличких и интерно раселјених лица. Овим породицама држава пружа заштиту, али је она недоволјна. неодговарајућа и често неблаговремена због чега Покрајински омбудсман мора да реагује.