Please select your page

Поводом 3. маја, Међународног дана слободе медија - Слобода медија још увек неостварена вредност

Међународни дан слободе медија који се обележава 3. маја, представлја још једну прилику да се јавности укаже на тренутни положај и степен слободе медија који чине показателје развоја једног друштва. Без гарантоване и стварне слободе медија јавности не може бити пружено благовремено, потпуно и објективно информисање.

Мотива за унапређење слободе медија у Србији има на претек. Последњи извештаји Европске федерације новинара о слободи медија у Србији говоре о томе да медијску слободу угрожавају недоволјна безбедност новинара, лоша економска ситуација у медијима, лоши односи између новинара, њихових послодаваца или политичара, лош дијалог између професионалаца, њихових менаџера и политичке елите. Узимајући у обзир ове показателје, рејтинг Србије у области медијских слобода је у константном паду.

Покрајински омбудсман, као институција која у свом свакодневном раду сарађује са медијима јер они за ову институцију представлјају драгоцен извор информација, а у цилју ефикаснијег деловања у области заштите и унапређења лјудских права, истиче да се за слободу медија морају обезбедити сви неопходни (системски) услови и механизми заштите. Резултати истраживања „Мањински медији у Војводини“ које је Покрајински омбудсман спровео 2010. године указују на то да су медији (посебно на локалном нивоу) веома често изложени притисцима, који пре свега, произлазе из јаких политичких кругова и различитих центара моћи, да су екомомски и политички зависни и да су услови за рад готово немогући. Угрожавању слободе медија доприноси и измењени Закон о информисању који својим високим и драконским казнама представлја претњу новинарима и на посредан начин доводи до (ауто)цензуре. На тај начин директно се онемогућава истинито, правовремено и професионално извештавање.

Проблеми политичке и економске незавиности медија која је у директној вези са њиховом слободом, треба да се реше реформом медијског сектора уклјучујући све актере медијске сцене али и медијску публику. Решења за ова и друга важна питања мора да понуди медијска стратегија Србије у виду системских решења, која је у припреми и чији се предлог очекује у јулу 2011. године. На тај начин, створили би се услови за уређење медијске сфере, чиме би се допринело јачању и заштити слободе медија као највише вредности. Упоредо са овим документом, потребно је континуирано афирмисати етичке принципе који морају бити у складу са заштитом лјудских права.

Слобода штампе, безбедност новинара, независност медија (уклјучујући и јавни сервис), поштовање ауторских права, одговарајући и прикладни радни услови базирани на колективним уговорима, и иновативни модели пословања, представлјају главне вредности којима треба стремити, а за остваривање ових вредности нужна је сарадња државе, медијских актера и јавности.