Please select your page

Скупштина АПВ расправљала о извештају Покрајинског омбудсмана за 2010.

06062011_1_600x400Скупштина АП Војводине на данашњој седници расправлјала је о извештају Покрајинског омбудсмана за 2010. годину.

Извештај садржи информације о активностима институције Покрајинског омбудсмана, оцену стања лјудских права и правне сигурности у Покрајини, број и структуру поднетих представки, општу оцену рада органа управе са становишта примене прописа, уочене пропусте и препоруке за њихово отклањање, као и критике и похвале појединим органима управе и функционерима.

У уводном излагању покрајинска омбудсманка је истакла да је у 2010. години у односу на претходну годину повећан број представки, а да то није резултат раста кршења лјудских права од стране органа управе већ потврда чињенице да је институција Покрајинског омбудсмана препозната од стране грађана. Иако је велики број представки са притужбама по којима Омбудсман није био надлежан да поступа у овој институцији заузет је и испоштован став да сваки грађанин добије одговарајући правни савет. Покрајински омбудсман је проценио да је евидентан недостатак организованих служби за пружање правне помоћи у јединицама локалне самоуправе те су општинама и градовима упућене препоруке да у складу са Уставом и Законом о локалној самоуправи. У области заштите права националних мањина омбудсманка је истакла да се највећи број притужби односио на недоследну примену прописа у вези са службеном употребом језика и писама, а да је година била у знаку почетка примене три веома важна закона за националне заједнице а који се односе на избор и рад националних савета, образовање и културу. У области заштите права детета највећи број притужби се односи на рад центара за социјални рад, а година је протекла у знаку увођења инклузивне образовне праксе у свим школама. Што се тиче заптите равноправности полова институција се интензивно бавила подизањем свести о равноправности полова и поступала по представкама у које су се односиле на случајеве насилја у породици, дискриминацију приликом запошлјавања жена и проблеме у вези са здравственом заштитом. Током 2010. посећени су и сви домови за стара лица, душевно оболела лица и лица лишена слободе на територији Покрајине при чему је извршена анализа стања у области заштите лјудских права у наведеним институцијама.

У дискусији више од десет посланика указано је на горуће проблеме у области здравствене заштите грађана, како са аспекта грађана корисника услуга, тако и са аспекта здравствених радника, посебно су истакнуте тешкоће са којима се у свом раду суочавам Специјализована неуропсихијатријска болнице у Ковину. Један број посланика довео је у питање становиште институције Покрајинског омбудсмана да су жене и неравноправном положају у односу на мушкарце када је реч о запошлјавању а критиковано је и залагање за родно сензибилисани језик. Покрајински омбудсман је приликом расправе позван да искористи могућност да иницира измене и допуне одређених прописа када процени да је то неопходно у интересу заштите и унапређења лјудских права.