Please select your page

Конференција за новинаре Покрајинског омбудсмана - Поштовати права старијих

16062011_1_600x400Поводом 15. јуна, Међународног дана борбе против насилја над старијима институција Покрајинског омбудсмана уприличила је конференцију за новинаре на којој је јавности указано на значај заштите права старијих особа и унапређења могућности њиховог остваривања.

„Процењује се да ће до 2050. године у свету бити више од 2 милијарде особа старијих од 65 година. Будући да Војводина спада међу првих 5 региона у свету по старости становништва, институција Покрајинског омбудсмана сматра да је неопходно јавности скренути пажњу на то шта ове чињенице значе у контексту остваривања основних лјудских права и очувања достојанства наших старијих грађанки и грађана,“ истакла је заменица Покрајинског обудсмана за равноправност полова Даница Тодоров. „Још не постоји јасна слика о распрострањености насилја над старијим особама у Војводини и Србији јер се подаци на неодговарајући начин прикуплјају и евидентирају. Старије особе насилје најчешће не пријавлјују  због патријархалних образаца, осећања страха и стида жртава, нарочито уколико су насилници њихова деца. Иако су највећи број особа које полицији пријавлјују насилје у породици жене, међу старијим особама које то чине приметно је повећање броја старијих мушкараца. Ова чињеница може да указује на то да су они вероватно жртве својих млађих сродника, најчешће сопствене деце.

Говорећи о искуствима институције приликом обиласка домова за старе и геронтолошких центара у Војводини, заменик покрајинског омбудсмана за опште надлежности Стеван Арамбашић посебно се осврнуо на потребу да државни органи у сваком тренутку имају могућност да обаве мониторинг над овим и другим установама социјалне заштите, нарочито уколико су оне у приватном власништву. „Институција Покрајинског омбудсмана подржава нове врсте услуга социјалне заштите које би се старијим особама нудиле и у приватном сектору јер за њима постоји реална потреба. Међутим, неефикасност механизама контроле квалитета њиховог рада и остваривања права њихових штићеника од стране државних органа отвара могућности за злоупотребе права старијих лица, од њиховог занемаривања, преко искоришћавања, па чак и до тротуре,” нагласио је заменик Арамбашић.

Заштита, остваривање и унапређење лјудских права старијих особа, као и обезбеђивање услова за њихов достојанствени живот, још један је од показателја развијености друштва будући да старије особе неретко спадају и у категорију социјално угрожених. С обзиром на то да Покрајински омбудсман прима изузетно мало представки старијих особа у односу на њихов број у Војводини, институција ће наставити са обилажењем установа социјалне заштите које пружају услуге старијим лицима у Војводини и указивањем на стање лјудских права у овој области.