Please select your page

Покрајински омбудсман у Ковачици

21042011_1_600x400Заменица Покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић посетила је данас Ковачицу где је са челницима/ама локалне самоуправе разговарала о актуелним питањима унапређења и заштите лјудских права становника/ца ове општине.

Локалној самуправи, коју су овом приликом представлјали председник општине Јан Пушкар, начелник општинске управе Роберт Митевски, секретарка Скупштине општине Душанка Алексић и општински јавни правобранилац Маринко Чобанин, нарочито важна тема била је службена употреба језика националних мањина будући да су Ковачици, уз српски језик, у службеној употреби још и словачки, румунски и мађарски.

Након састанка заменица Вукашиновић је примала грађане/ке Ковачице који су овом приликом могли непосредно да се упознају са радом институције Покрајинског омбудсмана, да се информишу о могућностима остваривања и заштите својих права у односу на органе управе, јавна предузећа и друге службе које врше јавна овлашћења, те да на лицу места поднесу представке институцији.

Посете локалним самоуправама и пријем странака населјеним местима у којима не постоји локални заштитник грађана/ки спадају у редовне активности институције Покрајинског омбудсмана. Рад са странкама током ових посета организује се током целе године у настојању да се грађанима/кама из што више населјених места у Војводини омогући квалитетнија заштита њихових лјудских права, те како би институција стекла непосредни увид у стање лјудских права у Покрајини.