Please select your page

Учити да живимо заједно са другима

13122014433Школа је најбоље место за учење о сопственој и другим културама, о људским правима и дискриминацији, јер ученицима пружа могућност да се уче интеркултуралној комуникацији, да стичу и развијају интеркултуралне вештине, истакнуто је на округлом столу „Живети интеркултуралност, подучавати и учити на примеру пројекта Мултипликација – живети толерантно“, чијом је организацијом Грађански фонд Панонија окончао вишегодишњи рад на пројекту „Мултипликација – живети толерантно“.

Анкица Драгин, саветница за односе са јавношћу Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, упознала је учеснике округлог стола са резултатима истраживања „Војвођански ученици о дискриминацији“, којим су обухваћени ученици завршних разреда у 12 средњих школа на територији Војводине.

13122014434

Иако велики број ученика, према резултатима истраживања Покрајинског омбудсмана, није склон исказивању дискриминаторских ставова, нити понашању у складу са таквим ставовима, то још увек не значи да је пут ка стварању интеркултуралног друштва у потпуности отворен. Два проблема: изражена дистанца између ученика различитих националности и непознавање службеног, односно језика друштвене средине – чак 96 одсто испитаника у свакодневној комуникацији користи искључиво матерњи језик - отежавају међусобну комуникацију ученика, а тиме и стварање интеркултуралног друштва. Ако се под мултикултуралним друштвом подразумева друштво у коме различите културе живе једна поред друге, интеркултурално друштво подразумева њихову комуникацију. Пошто почива на отворености култура и њиховом плодном прожимању, интеркултурално друштво захтева од образовног система да ученике, пружајући им потребна културална знања и вештине, оспособи за живот у динамичној и плуралној заједници, чије нас разлике, с једне стране, обогаћују а, с друге стране, чине осетљивим на разне облике дискриминације и неправде.  

На округлом столу  је  представљен приручник „Живети мултикултуралност, подучавати и учити, на примеру пројекта Мултипликација – живети толерантно“ у коме су сабрани резултати и искуства деветогодишње сарадње невладиних организација, средњих школа, наставника и ученика у успостављању, неговању и развијању интеркултуралних вредности на простору АП Војводине.