Please select your page

Обележена деценија рада мреже "Живот без насиља"

активизам 5Поводом почетка светске кампање „16 дана активизма против насиља према женама“ и Међународног дана борбе против насиља према женама – 25. новембра је у Скупштини АП Војводине одржано јубиларно десето годишње окупљање представника и представница институција и установа чланица мреже „Живот без насиља“ којом руководи институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, која је и покренула њено формирање.

Тема овогодишње конференције била је умрежавање као механизам за успешно решавање случајева насиља у породици. У свом уводном обраћању покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих истакла је да Покрајински омбудсман кроз свакодневни рад упозорава да је насиље у породици најраспротрањенији вид кршења људских права и да институције имају обавезу да предузмају све законом предвиђене мере како би жртве насиља и особе које су преживеле насиље биле заштићене. Општа распрострањеност овог облика насиља чини га глобалном појавом која захтева свеобухватан приступ на локалном, на националном и на међународном нивоу. Смисао формирања и рада мреже „Живот без насиља“ је да помогне добровољно повезивање свих институција које се сусрећу и према закону су обавезне да раде на решавању случајева насиља са крајњим циљем да се побољша приступ проблему насиља у породици, успостави партнерство и размењују добре праксе како би се побољшао квалитет услуга које институције дају грађанима/грађанкама, рекла је, између осталог Анико Мушкиња Хајнрих.

У пленарном делу конферецније говориле су заменица за равноправност полова Даница Тодоров – о искуствима у раду са локалним институцијама, помоћница у Покрајинском секретаријату за привреду, запошљавање и равноправност полова Анита Беретић – о предлогу Програма за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АПВ од 2015. до 2020. године и посланица Маја Седларевић – насиљу према женама као безбедносном питању. Представници градова који имају сигурне куће – Нови Сад, Зрењанин и Сомбор говорили су о улози јединица локалне самоуправе у борби против насиља у породици.

активизам 2Више од 120 учесница и учесника из установа социјалне и здравствене заштите, полиције, тужилаштава, судова и органа за прекршаје у АП Војводини на три одвојене радионице овом приликом је разговарало о могућностима унапређења сарадње институција, о улози локалних самоуправа и механизама за равноправност полова у заштити жртава насиља у породици, као и примени протокола о поступању у случајевима насиља према женама и у породици. На конференцији је, између осталог, закључено да је неопходно умрежавање институција и стална размена информација јер то доприноси унапређивању свакодневног рада у овој области.

Конференцији мреже „Живот без насиља“ претходила и конференција за новинаре на којој су о говориле представнице покрајинских механизама за родну равноправност о томе како ће бити обележена кампања „16 дана активизма против насиља према женама - заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров а активностима ове институције, председница Одбора за равноправност полова у Скупштини АП Војводине Стојанка Лекић и координаторка Женске парламентарне мреже Весна Бјелић Француски о акцији „Заједно против насиља над женама“ у општинама Бачки Петровац, Житиште, Бечеј, Инђија и Нови Кнежевац, док је посланица Маја Седларевић указала на значај мреже „Живот без насиља” из угла друштвене и индивидуалне безбедности. Помоћница у Покрајинском секретаријату за привреду, запошљавање и равноправност полова Анита Беретић укратко је представила Програм за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АП Војводини.