Please select your page

Одржан панел о проблемима у вршењу комуналних услуга

2014-11-19 10.32.17Имајући у виду велики број примљених притужби грађана који се односе на рад енергетских субјеката који врше делатност производње и дистрибуције топлотне енергије као и на вршење комуналне делатности управљања комуналним отпадом, односно на један њен сегмент - одржавање чистоће (сакупљање и одвожење смећа) Покрајински заштитник грађана - омбудсман спровео је истраживање са циљем да се добије целовита слика о стању у јединицама локалне самоуправе у АПВ.

Након сумирања резултата два спроведена истраживања показало се да је пракса у јединицама локалне самоуправе различита и неуједначена, те да има како добрих, тако и лоших примера. Покрајински омбудсман је проценио да би размена искустава могла да буде први корак у уједначавању добре праксе и због тога је организовао јуче, у Скупштини Војводине, панел на тему Проблеми у вршењу комуналних  услуга у јединицама локалне самоуправе.

У раду панела учествовало је близу 40 представника јавних комуналних предузећа, органа локалне самоуправе надлежних за комуналне послове, представника правних лица којима је поверено вршење комуналне услуге скупљања и одвожења смећа. Били су присутни и локални заштитници грађана из Војводине и Србије као и представници Заштитника грађана Републике Србије. Панел је организован уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Сарадници Покрајинског заштитника грађана представили су оба извештаја, са посебним освртом на правни оквир којим се уређује обављање ових делатности износећи примере како добре, тако и лоше праксе. Након тога, приступило се дискусији у којој је учествовао велики број присутних. Учесници панела су коментарисали информације из истраживања и говорили о пракси у срединама које представљају, посебно указујући на добре и лоше примере и законска решења.