Please select your page

Искуство у поступању у случајевима насиља над женама у породици

АЗЦ окт 2014 ДСЦИ0405Покрајински заштитник грађана – омбудсман прихватио је учешће у међународном квалитативном истраживању о делотворности механизама за борбу против насиља према женама на националном и локалном нивоу које спроводи америчка непрофитна организација Адвокати за људска права  (Advocates for Human Rights) из Минеаполиса у сарадњи са Аутономним женским центром из Београда.

Заменица за равноправност полова Даница Тодоров и стручна сарадница Андријана Човић изнеле су искуства у раду са подноситељкама притужби  које су претрпеле насиље и примере сарадње омбудсмана са институцијама које су надлежне да поступају у случајевима насиља према женама у породици.

Истраживачицама је описано искуство у координисању неформалном мрежом институција „Живот без насиља“ чије формирање је 2005. године покренуо управо Покрајински омбудсман у намери да подстакне ефикасније поступање у случајевима насиља у породици.

Разговарано је и о прикупљању и обради података о насиљу над женама и у породици, а истраживачице су посебно интересовање показале за притужбе жена које су претрпеле породично или партнерско насиље у којима Покрајински омбудсман покретао истрагу и давао препоруке органима за отклањање пропуста, пре свега центрима за социјални рад и домовима здравља. Осим тога, занимало их је искуство у изрицању и праћењу мера заштите, дужина процесуирања и кажњавање починилаца насиља.

Истраживање се спроводи са циљем утврђивања чињеница и документовања праксе и поступања институција у Србији на заштити безбедности жена и промовисању одговорности учинилаца. Методологија истраживања подразумева комбинацију прегледа и анализе законодавства и судске праксе, као и интервјуе са поступајућим професионалцима и релевантним актерима у области заштите од насиља (полиција, судије, тужиоци, стручни радници центара за социјални рад, здравствени радници, невладине организације и други). Налази истраживања биће документовани у извештају у којем се бити дате и препоруке држави Србији за унапређење законског оквира и поступања институција, на основу међународног правног оквира у области људских права. Слична истраживања су до сада урађена у Бугарској, Хрватској и Молдавији, а извештаји из ових земаља су доступни на интернет адреси организације Advocates for Human Rights.