Please select your page

Представљен европски пројекат "Медијација за Роме"

2014-10-15 10.35.39Данас је у Скупштини Аутономне покрајине Војводине одржано јавно представљање двогодишњег међународног пројекта „Медијација за Роме“ (Меdiаtiоn4Rоmа) који се поред Србије, реализује у Шпанији, Италији, Белгији и Румунији.

Представљање пројекта отворила је покрајинска омбудсманка, Анико Мушкиња Хајнрих, која је истакла да институција на чијем је челу од свог оснивања прати процес остваривања и унапређивања људских права Рома у Војводини, како пружањем правне заштите и помоћи припадницима ромске заједнице, тако и вршењем истраживања. „Управо је истраживање под називом Ромска насеља у Војводини, било главна препорука за учешће у реализацији овог веома важног пројекта“ истакла је Мушкиња Хајнрих.

Циљеве, очекиване резултате и методологију пројекта представио је главни менаџер пројекта Педро Агилера Кортес, представник Фондације Есплаи из Шпаније, који је нагласио да је главни и најважнији циљ пројекта креирање сертификованог плана и програма стандардизованог за медијаторе у свим земљама партнерима на пројекту и препознавање ромске медијације као признате професије.

О раду ромских координатора у АП Војводини говорила је заменица покрајинског омбудсмана за права националних мањина, Ева Вукашиновић. Она је представила анализу радноправног положаја ромских координатора, стање права припадника ромске националне мањине на територији локалних самоуправа и предизборне активности и упис у посебан бирачки списак за предстојеће изборе за националне савете националних мањина.

Директор Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине, Душко Јовановић, је говорећи о активностима Канцеларије у области образовања, навео да због сиромаштва велики број ромске деце није укључен у васпитно-образовни систем, те да се право на образовање мора обезбедити сваком детету. „Очекујемо од домаћих и међународних институција и организација подршку у креирању и осмишљавању конкретних мера и активности које се усмеравају према ромској популацији“ закључио је Јовановић.

Јавна презентација пројекта „Медијација за Роме“ уводни је део дводневног координационог састанка учесника пројекта који се, након Барселоне и Рима, 15. и 16. октобра одржава у Новом Саду.