Please select your page

Годишња конференција Мреже омбудсмана за децу у Југоисточној Европи: Деца на удару кризе

20140918 110611Заменица покрајинског омбудсмана Марија Кордић учествовала је на годишњој конференцији Мреже омбудсмана за децу у Југоисточној Европи одржаној у Београду од 18-20. септембра, а која се бавила утицајем економске кризе на могућности остваривања, заштите и унапређења права детета.

На конференцији је оцењено да је економска криза у земљи највише погодила децу. Статистички подаци, између осталог, показују и то да се број деце у Србији између два пописа становништва (2002. и 2011. године) смањио за 205.000, те да деца чине свега 17,2 посто укупне популације у Србији.

Омбудсмани су о овој теми разговарали и са чланицама Одбора за права детета Народне скупштине Републике Србије. Председница Одбора и Народне скупштине Маја Гојковић и заменица председника Одбора Нада Лазић оцениле су да деца треба што мање да трпе због мера које се предузимају у условима економске кризе. Наводећи то да у време економске кризе људска права често падају у сенку економских питања, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић назвала је институције омбудсмана „једином светлом тачком у нашој земљи” чији рад треба подржавати и убудуће.

Домаћин конференције „Економска криза: Услуге за децу (ни)су опстале. Шта чинимо?” била је институција Заштитника грађана Републике Србије, а учеснице и учесници били су и представници институција омбудсмана из Грчке, Хрватске, Македоније, Албаније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Бугарске и Словеније, као и представници организација цивилног друштва које се баве децом на челу са међународном организацијом „Спасимо децу” (Save the Children International) и УНИЦЕФ-а.

Мрежа омбудсмана за децу у Југоисточној Европи основана је у Новом Саду 2006. године на иницијативу ове организације и институције Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, који је и координирао њеним радом током прве три године њеног постојања.