Please select your page

Жене значајне за мањинску самоуправу

ДСЦИ0236„Немојте никада да сумњате у значај мањинске самоуправе, маколико вам они неупућени говорили да је то сувишно. О њеном значају говори и чињеница да су национални савети 2006. године постали и уставна категорија,” истакла је покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих у свом поздравном говору на почетку обуке под називом „Избори за националне савете националних мањина” која је јуче почела у Врднику.

Учеснице обуке, које су уједно и могуће кандидаткиње на октобарским изборима, окупиле су се како би прошириле своје знање о самом изборном процесу и процедурама, као и да се детаљно упознају са свим новинама у Закону о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина.

Институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана је рад националних савета пратила од њиховог оснивања и давала мишљења о њиховом раду и препоруке настојећи да допринесе остваривању, заштити и унапређењу права припадника и припадница мањинских националних заједница. Говорећи о улози жена у националним саветима, омбудсманка је учесницама пожелела успешан рад следећим речима:

„Молила бих вас да током предстојећих избора не дозволите да вас изгурају. Немојте пристајати на то да не прихватите или да враћате мандат. Немојте дозволити да се изиграју изборна правила, па да препустите своје место неком другом. Сматрам да ћете ви значајно допринети развоју мањинске самоуправе јер су области од значаја за рад националних савета - образовање, култура, информисање и службена употреба језика - оне у којима и иначе преовлађују жене и у којима оне могу да дају свој максимум.”

ДСЦИ0241Учеснице је овом приликом у име организатора поздравила и представница Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији Јелена Јокановић. Уз двадесетак чланица националних савета, на обуци учествују и представнице Министарства државне управе и локалне самоуправе, Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, као и посланица у Народној скупштини Републике Србије Анамарија Вичек.   

Обуку „Избори за националне савете националних мањина” заједнички су организовале институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана и Мисија ОЕБС-а у Србији, која је обезбедила финансијску подршку. У светлу предстојећих избора за националне савете у Републици Србији, циљове обуке је да промовише делотворно учешће жена на октобарским  изборима.