Please select your page

Истраживање Покрајинског омбудсмана "Инклузија између желје и могућности" - Инклузивно образовање далеко од жељеног

 инклузијаИнституција Покрајинског омбудсмана је у области заштите права детета крајем 2010. године спровела истраживање у 117 основних школа на територији АП Војводине, са цилјем да стекне сазнања о томе колико је инклузивно образовање заживело у војвођанским основним школама.

Резултати истраживања добијени на основу одговора 711 испитаника из 117 војвођанских основних школа указују на то да су припреме Министарства просвете за спровођење инклузивне образовне праксе касно започете, што је довело до тога да наставници нису имали времена да се у доволјној мери припреме за реализацију овог процеса.

Поред тога, неки од правних аката клјучних за подробније регулисање практичних аспеката инклузије у настави донесени су непосредно пред почетак текуће школске године или чак и касније. Иако је Министарство просвете организовало преко 220 обука о инклузији на којима је учествовало око 7.500 образовних радника из целе Србије велики број испитаника сматра да је обука кроз коју су прошли недоволјна, а значајан је број и оних који верују да недоволјно познају клјучне аспекте правилне примене у пракси.

Неки од клјучних проблема у спровођењу инклузије у образовању су велики број ученика у разредима, недоволјна обученост и нестручност наставника због неблаговремено спроведене, већином теоријске обуке, немотивисаност и предрасуде самих наставника, недостатак подршке стручњака који би помогли у реализацији инклузивне наставе, непостојање педагошког асистента, неусклађеност правних аката са реалним потребама ученика и наставника у процесу инклузивног образовања, недостатак наставних средстава и преоптерећеност наставника административним пословима. Осим тога, родителји нерадо сарађују у случајевима када је за дете потребно израдити индивидуални образовни план - који већина испитаника и далје сматра јединим предусловом, односно формом која представлја суштину инклузивног приступа образовању. Наставно особлје обухваћено истраживањем сматра да нема адекватну стручну подршку и капацитете за спровођење инклузије у својим локалним срединама.

Цилјеви истраживања "Инклузија између желје и могућности" били су да се утврде најважнији проблеми у вези са спровођењем инклузије у војвођанским основним школама, те колико наставни кадар у школама познаје основне теоријске и практичне аспекте инклузивне образовне праксе. Уз примере финског и словеначког модела инклузивног приступа образовању и позивајући се на Устав и још 13 међународних и домаћих докумената и правних аката који регулишу право на образовање без разлике, истраживање нуди и препоруке и смернице за ефикаснију и одрживу реализацију инклузивне образовне праксе у основним школама у Србији.


Истраживање "Инклузија између желје и могућности" доступно овде.