Please select your page

Много посла за омбудсмана у Сомбору

Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка, боравила је јуче са Маријом Кордић, заменицом и Жељком Бундало, сарадницом, у Сомбору, где је у згради Општинске управе разговарала са грађанима и примала њихове притужбе.

Омбудсману се обратило двадесет грађана - њих пет добило је правни савет, а по осталим притужбама ће се покренути поступци. Притужбе грађана односиле су се на рад инспекција Градске управе Сомбор, градску пореску администрацију, Центар за социјални рад, као и на Филијалу Фонда ПИО због дуготрајног поступка, губљења права на инвалидску пензију и проблема око признавања бенефицираног радног стажа. Било је и неколико  притужби радноправне природе због неисплаћивања јубиларне награде, неодобравања права на годишњи одмор, итд.

Након тога, Анико Мушкиња Хајнрих је са својим сарадницама посетила и са представницима Центра за социјални рад разговарала о проблемима са којима се Центар суочава у свом раду, о законским решењима у области социјалне заштите, сигурној кући, могућностима пријављивања на адреси Центра, као и другим питањима.

Боравак у Сомбору искоришћен је и да би се посетио Дом за децу и омладину „Мирослав Антић – Мика”, у којем је смештено тридесетшесторо деце, махом са сметњама у развоју. Директорица Дома упознала је омбудсманку са проблемима који оптерећују рад установе, а потом су заједно обишле Дом, који је након недавног реновирања претворен у адекватан и пријатан простор за боравак деце.