Please select your page

Потребно обезбедити континуитет у производњи медијских садржаја

ДСЦФ2070Анико Мушкиња Хајнрих, покрајински заштитник грађана – омбудсман и заменица задужена за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић, разговарале су јуче са господином Варга-Хасонич Золтаном, саветником у Амбасади Републике Мађарске.

Господина Варгу-Хасонича интересовао је став покрајинског заштитника грађана – омбудсмана о недавно усвојеним медијским законима, посебно о позицији мањинских медија, те могућностима за квалитетно  остваривања права на информисање на мањинском језику.

Господин Хасонич желео је и да зна и то да ли ће Покрајински заштитник грађана-омбудсман бити укључен у израду Акционог плана за придруживање Европској Унији за поглавље 23 “Правосуђе и основна права“.

Што се тиче нових медијских закона, Анико Мушкиња Хајнрих истакла је да и даље има бојазан да ће опстанак мањинских медија и након ступања на снагу сета медијских закона бити под знаком питања, када се има виду да ће се њихов рад пројектно финансирати, а опште је познато да су буџети на свим нивоима мали.

Истакла је да је у приватизацији посебно важно да се води рачуна да се у уговорима посебна пажња посвети обавези новог власника да обезбеди континуитет у производњи медијских сдржаја, са обзиром на то да у закону нема казнених одредби за случај да будући власник не поштује ову обавезу.

Што се тиче Поглавља 23, Председник преговарачке групе позвао је Покрајинског омбудсмана на сарадњу по питању препоруке која се односи на обавезу јачања капацитета независних тела међу њима и Покрајинског омбудсмана, те ће ова институција доставити предлог неопходних мера и активности на овом плану.

Иако то није тражено, Покрајински омбудсман ће дати свој предлог и у вези са обавезама које се односе на положај националних мањина.