Please select your page

Дан отворених врата Скупштине АПВ у Ади

15.06.2011._ада_вМанифестација "Дан отворених врата - У сусрет грађанима" одржана је данас у Ади, а са челницима ове општине, одборницима и грађанима разговарали су председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши и потпредседник Скупштине АПВ Бранимир Митровић.

Председник Егереши истакао је да ова манифестација има јасан цилј да се саслушају мишлјење, коментари, иницијативе и критике о раду покрајинских органа. Он се посебно осврнуо на стратешке цилјеве Скупштине АПВ и покрајинске администрације, истичући борбу за демократизацију, децентрализацију и регионализацију Србије.

"Ти процеси не иду без препрека и проблема, суочавамо се са пуно предрасуда, али сви они који су јасно и  бескомпромисно окренути ка европској будућности наше землје морају остати упорни у тој намери", истакао је председник Егереши, наводећи да у стратешке цилјеве у раду покрајинске администрације свакако спадају очување мултикултуралности, мултинационалности и вишејезичности.

"Ми у Војводини вековима живимо заједно и то није парола. То је наша стварност за коју не постоји алтернатива. Очување и неговање тог  милјеа и јачање поверења и толеранције између националних заједница је наш приоритет", рекао је Егереши и поновио чињеницу да је, на основу података МУП-а, број међунационалних односа у Војводини смањен за 26 одсто.

"То је важно не због ЕУ,већ због нас", истакао је председник Егереши.

Он је додао да је Војводина један од носилаца Дунавске стратегије и да активном међурегионалном сарадњом снажно подупире европски пут Србије.

"Војводина има шансу да постане модерна европска регија и ту шансу не смемо пропустити", рекао је Егереши и поновио да није добро то што Војводина, и поред добијене сагласности, још није отворила своју канцеларију у Бриселу.

Председник Егереши је истакао да је крајње време за доношење закона о јавној својини, својини и другим имовинским правима као и закона о финансирању надлежности АП Војводине. Он је најавио да је у припреми оснивање асоцијације војвођанских општина, са цилјем лакше и брже комуникације и размене информација, као и   заједничког наступа и заједничких пројеката.

Потпредседник Скупштине АП Војводине Бранимир Митровић упутио је присутне у функционисање и рад Скупштине АП Војводине, изборни систем у АП Војводини који је, према његовим речима јединствен по томе што обезбеђује заступлјеност свих локалних заједница у покрајини, што представлја прави израз демократичности.

"Скупштина АП Војводине се три године снажно бори за децентрализацију. Подсетићу да је тринаест месеци требало да се прихвати нешто што је природно и нормално, а то је Статут АП Војводине. Желим да вам пренесем поруку да се и ви борите за своја права и оно што вам прпада", истакао је Митровић.

Он је нагласио да је појам децентрализације уско везан са суштинским лјудским правом, а то је демократија.

"Ако се заједно будемо борили за своја права то је једини пут да и Ада, и Сента и свака друга локална самоуправа добије оно што јој припада", рекао је потпредседник Митровић.

Ева Вукашиновић, заменица покрајинског омбудсмана рекла је да ова институција настоји да ради на терену и да се на тај начин приближи грађанима и њиховим проблемима.

„Институција омбудсмана представлја зрелост власти, односно спремност да се уведе четврта грана власти која ће вршити контролу. Стога ми је драго што је Војводина била прва која је основала ову институцију", нагласила је Вукашиновић.

Председник Скупштине општине Ада Арон Чонка истакао је да је посета делегације Скупштине АП Војводине доказ да је реч о отвореној институцији која је спремна на сарадњу са грађанима. Он је додао и да су представници локалних самоуправа, као и представници покрајинске администрације дужни да буду у служби грађана, а да Дан отворених врата доприноси болјој комуникацији и сарадњи.

Од новембра 2008. године, Дан отворених врата Скупштине АП Војводине одржан је у Зрењанину, Белој Цркви, Оџацима, Кули, Апатину и другим војвођанским општинама.

Преузето са сајта Владе АП Војводине.